Extra controles op alcohol en drugs

De politie in de regio Deurne-Asten-Someren-Helmond gaat deze maand extra controleren op het rijden onder invloed van alcohol en drugs. Via social media waarschuwt de politie bestuurders dat de extra controles de hele maand mei plaatsvinden.

“Helaas zien we dat veel mensen niet weten wat er wel en niet mag”, meldt het CBR. Maandelijks worden er meer dan 3.500 mensen aangehouden die rijden onder invloed. Ieder jaar komen er naar schatting 75 tot 150 mensen om in het verkeer door alcohol of drugsgebruik.

Promotiecampagne

Vorige maand zijn twee nieuwe educatieve maatregelen ingevoerd door het CBR: de ‘Cursus drugs en verkeer’ en de ‘Korte cursus gedrag en verkeer’. Deze moeten zorgen voor meer bewustzijn rondom veilig rijgedrag. “Maar liever zien we natuurlijk deze mensen helemaal niet op de cursus”, zegt het CBR. Daarom is nu gestart met een promotiecampagne op Instagram, TikTok, Snapchat en YouTube, die zich richt op jongeren. Hierin wordt duidelijk gemaakt wat er gebeurt als je onder invloed rijdt of gevaarlijk weggedrag vertoont. Er wordt uitgelegd wat je riskeert en waarom je het dus beter niet kunt doen.

Eén glas

Veel mensen weten volgens het CBR ook niet met hoeveel alcohol op je nog mag rijden: “Het is natuurlijk altijd beter om helemaal niet te drinken, maar met hoeveel alcohol je nog mag rijden hangt af van verschillende factoren. Als beginnend bestuurder mag je niet meer dan één glas drinken. Voor vrouwen is dit nog minder.”

Beginnend bestuurder

Vooral bij jongeren vergist het merendeel zich volgens het CBR in het aantal glazen alcohol dat ze mogen drinken of in de maat van het glas.”Je drinkt snel te veel glazen of uit glazen die groter zijn dan een standaardglas. Als beginnend bestuurder mag je niet meer dan 0,2 promille (0,02 procent) alcohol in je bloed hebben als je autorijdt. Voor mannen is dit ongeveer één standaardglas drank, voor vrouwen minder dan één glas.”

Strafblad

Ook de gevolgen van rijden onder invloed worden als het aan het CBR ligt nog te vaak onderschat: “Rijden onder invloed is een misdrijf. Als je wordt aangehouden, krijg je daarom altijd een strafblad. Wat de straf precies is voor rijden onder invloed met alcohol of drugs, is per situatie verschillend. Je kunt een boete krijgen die kan oplopen tot maximaal 21.750 euro.”

Gevangenisstraf

Verder kun je je rijbewijs voor kortere of langere tijd kwijtraken. En in de zwaarste gevallen kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen. Ook kan het CBR je een verplichte cursus of onderzoek opleggen. De kosten ervan moet je zelf betalen en kunnen oplopen tot meer dan 1.200 euro.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *