F270 snelfietsroute officieel geopend, inclusief protesten

Met de onthulling van een levensgroot beeldverhaal is woensdag de F270 officieel geopend. Deze snelfietsroute verbindt Helmond en Eindhoven over een route van 13,7 kilometer, grotendeels parallel aan het spoor. En dat levert fietsers een tijdwinst van 10 minuten op. Geheel vlekkeloos verliep de opening niet. Want inwoners van Nuenen protesteerden tegen de onveilige punten die het tracé bevat. Ze vragen zich dan ook af of deze onveilige situaties de minimale tijdwinst wel waard zijn.

De route leidt vanaf het centrum van Eindhoven via buurtschap Eeneind rechtstreeks naar het centrum van Helmond. Een cruciaal nieuw deel van de snelfietsroute, tussen Eeneind (Nuenen) en Vaarleseweg (grens Geldrop-Mierlo/Helmond), werd woensdag officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van Stijn Smeulders (gedeputeerde Mobiliteit), Arno Bonte (wethouder Mobiliteit gemeente Helmond) en Sandor Löwik (wethouder Mobiliteit gemeente Nuenen). Zij onthulden samen vier grote panelen bij de brug over de Hooidonkse Beek. Die panelen verbeelden de snelfietsroute en de mooie locaties langs het tracé.

Tijdwinst
De Helmondse wethouder Arno Bonte, die ook voorzitter is van de bestuurlijke stuurgroep, is uitermate content. “Dit snelfietspad levert fietsers tussen Helmond en Eindhoven een tijdswinst op van wel tien minuten. Daarmee wordt het een stuk aantrekkelijker om de fiets naar je werk te pakken.”

Protesten
Niet iedereen is het daarmee eens. Inwoners van Nuenen zeggen dat er veel gevaarlijke plekken zijn op de route. Daarom protesteerden ze tijdens de officiële opening. Ze hadden spandoeken met de tekst ‘Eerst veiligheid, dan pas openen’. De politie en beveiliging hielden alles goed in de gaten om ervoor te zorgen dat het rustig bleef.

Netwerk
“Fietsen is gezond, leuk en helpt ons om Brabant bereikbaar te houden”, zei gedeputeerde Stijn Smeulders. “Daarom zetten we als provincie ook vol in op een groot netwerk van snelfietsroutes. Deze F270 is daar een mooi voorbeeld van. Uit onderzoek weten we dat één op de vijf gebruikers van een snelfietsroute voorheen de auto of het ov gebruikte voor hetzelfde traject. Alleen al in de strijd tegen files levert dat dus enorme winst op.”

Nog niet klaar
Na de opening is nu het overgrote deel van de F270 gereed. Alleen ontbreekt ter hoogte van het Dommeldal nog een klein stuk. De verwachting is dat ook dit deel uiterlijk in 2027 gereed is. Tot die tijd geldt op dit korte stuk een omleiding, waar maatregelen worden getroffen om de route veiliger en aantrekkelijker te maken voor fietsers. Met het oog op de protesten lijkt dat geen overbodige luxe.

[Foto’s: Jason Gerritsen]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Bas Hermens Reply

    Vanuit strijp fiets ik richting mierlo hout “de akkers” vrienden moeten richting de steenweg. We hebben er een half uur langer over gedaan dan normaal via google maps (route is niet aangepast) en de wegwijzer via de borden klopt helemaal niks van.

    Met uitdagende groet om dit zsm op te lossen.

    Bas Hermens

  2. Ehv- Helmond fietsers Reply

    Het snelfietspad werd vandaag geopend blijkbaar, echter wordt de route niet opgenomen in google maps of kaarten (apple ) er klopt helemaal niks van. Je mag niet met een telefoon in de hand fietsen voor de route ivm de veilig, dan zorg aub dat de route duidelijk is. Ipv dwars door een industrieterrein o.a

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *