• fair trade

Fairtrade staat van 24 oktober t/m 1 november in het hele land in het zonnetje. Ondernemers promoten die week hun fairtrade producten om te laten zien hoe belangrijk eerlijke handel is. Onder de noemer: Helmond 4GlobalGoals of te wel samen op weg naar een duurzame wereld namen ook diverse Helmondse ondernemer deel aan de actie. Er werd een wandelroute samengesteld langs negen ondernemers (met eerlijke en duurzame producten in het assortiment)  in en rond het centrum. Om eens te kijken waar ik mee te maken krijg ben ik de route gaan lopen en bezocht alle negen ondernemers. Dat resulteerde in onderstaand verslag.

Ik begon bij Terre Des Hommes in de Marktstraat. Zij hebben een uitgebreid assortiment. Van speelgoed tot meubeltjes en van boeken tot kleding. Ideaal voor mensen die graag snuffelen naar leuke dingen. Vervolgens kwam ik terecht bij Tiendes Differentes op de Markt 45. Deze heeft onder andere ook heerlijke drop en lekker geurende zeepjes. Mijn volgende stop was bij boekhandel de Ganzenveer. Deze heeft (natuurlijk) boeken. Maar een boek dat erg interessant is, is het boek Doe het zero. Een leuk boek met goede tips.

Vervolgens liep ik bij Terra Life binnen. Dat is naast de Ganzenveer. Hier zijn ook lekkere zeepjes te vinden maar ook heerlijk ruikende deo’s en vrolijke gekleurde drink- en thermoflessen. Natuurlijk ook lekkere thee. Overgestoken op de Oude Aa belandde ik in een winkel met geurige koffie. Daar zijn ook vele soorten losse thee verkrijgbaar en bijbehorende accessoires.  Opvallend waren de soorten koffie: Project Waterfall en Nature ’s child organic.

In de Elzaspassage kwam ik bij speelgoedzaak 3 Vosjes. Hier is duurzaam en verantwoord speelgoed te verkrijgen. Leuke fietsjes en ander klein speelgoed. Toen bezocht ik JUUDs Foederer (Smalle Haven). Daar verkoopt men handgeschepte papiervellen, leuke mokken en bekers met opdruk van Van Gogh, gemaakt van bamboe en mooie balpennen, gemaakt van nespressocups. Bij Ekoplaza Helmond kwam ik in een mooi verlichte en ruimte die veel weg had van een supermarkt maar zonder winkelwagentjes en veel gezelliger. Daar kan men terecht voor biologisch brood, kaas, groente en kruidenierswaren.

Mijn wandeling eindigde bij Creahuys 33. Toen ik de deur opende en binnenliep waande ik mij in een totaal andere wereld. Het stond vol met herstelde en opgeknapte meubeltjes en handgemaakte producten van diverse materialen. Van hout, tin en stoffen. Maar ik was diep onder de indruk van de ouderwetse deuren en spiegels met prachtig smeedwerk. Ook ouderwetse medicijnkastjes met enorm veel kleine vakjes er in. Ook diverse originele kastjes die er uitzagen als make-up tafels. Meestal in de rustige kleuren zoals wit, grijs en lichtgroen. Ook hier kan men lekker snuffelen en bewonderen. En veel, heel veel zelfgemaakte houten bordjes met een vrolijke tekst er in gebrand en geverfd. Ook diverse speelgoedberen en poppen in ouderwetse stijlen.

Het was een mooie wandeling waar ik veel heb gezien en veel heb gehoord over dingen die ik niet wist. Het was zeker de moeite waard. En waar ik ook binnenliep, iedereen was vriendelijk en nam de tijd mij te woord te staan. En dat maakt een bezoekje aan de Fairtrade week ook bijzonder fijn.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Met dank aan Jeanette Hendriks

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *