Het is voortaan toegestaan om fietsen rondom het NS-station in Helmond te parkeren. Daarmee gooit de gemeente Helmond het huidige fietsparkeerbeleid radicaal om. Tot nu toe moest de fiets verplicht in de NS-fietsenstalling staan. Maar veel wildparkeerders hadden daar een broertje dood aan en plaatsten hun fietsen op andere plaatsen waar ze overlast veroorzaakten. Mobiliteitswethouder Arno Bonte wil met de het nieuwe parkeerbeleid ‘orde in de chaos scheppen’.

“We voorzien in de behoefte die er klaarblijkelijk is om ook buiten de stalling de fiets te kunnen parkeren”, legt mobiliteitswethouder Arno Bonte uit. “Deze week zijn er nieuwe  parkeervakken met hekjes aangelegd, waar voortaan geparkeerd mag worden.” Met het faciliteren van de wildparkeerders gaat het fietsparkeerbeleid van de gemeente volledig op de schop. Bij de komst van het nieuwe station in Helmond was het de bedoeling dat fietsen altijd in de fietsenstalling zouden verdwijnen. Orde en netheid was de norm op het Stationsplein. Die theorie is volgens de wethouder inmiddels door de praktijk ingehaald.

NS beheert stalling

Het parkeren ging lang goed omdat gemeentelijke beheerders de boel in de gaten hielden. Maar die beheerders die de gemeente drie ton per jaar kostten, verdwenen toen begin vorig jaar de NS het beheer van de stalling overnam. Geen personeel meer ter plaatse, maar cameratoezicht en automatische hekjes met een scansysteem. Dat leverde nogal eens fietsfiles op tijdens de spits. Een gevolg was dat fietsers illegaal buiten de stalling gingen parkeren en daarmee voor overlast in de buurt zorgden.

Veel diefstallen

Daar komt nog een bij dat het afgelopen jaar tientallen fietsen uit de met camera’s bewaakte stalling zijn gestolen. Fietsers hadden niet meer het gevoel dat hun rijwiel veilig in de stalling stond. Ze kozen ervoor om buiten de stalling te parkeren. De gemeente wil nu dus de wildgroei van fietsen tegengaan door extra parkeerruimte te creëren. “Het publiek wordt de komende weken geïnformeerd over wat er hier gaat veranderen. Er komen borden met informatie en een promoteam gaat ter plaatse fietsers informeren over de nieuwe regels.”

Handhaven

“We laten de fietser nu nog even wennen aan de nieuwe regels. Vanaf oktober is parkeren verplicht in de stalling of binnen de nieuwe fietsvakken bij het station. Staan ze er buiten, dan wordt de fiets verwijderd en volgt er een boete.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *