Foutieve informatie pgb-budget gemeentewebsite heeft ‘geen gevolgen’
Ondanks foutieve informatie op de gemeentewebsite over de hoogte van het persoonsgebonden budget (pgb), is er volgens de gemeente niemand benadeeld. Mi Hellemonders wilde weten of er mensen gedupeerd waren door de onjuiste bedragen die jarenlang op de website van de gemeente stonden. Iedereen die recht heeft op deze zorgtoeslag krijgt het juiste bedrag, zo laat de gemeente weten in een reactie op vragen van de politieke partij.
Naar aanleiding van een artikel in het Eindhovens Dagblad stelde Mi Hellemonders vragen over de hoogte van het pgb. De maximale uurtarieven voor het persoonsgebonden budget die op de website stonden, klopten niet en waren verouderd. Volgens een woordvoerder van de gemeente kregen Helmonders die recht hadden op deze toeslag wél de juiste financiële ondersteuning.
De gemeente erkent dat er iets mis is gegaan. En dat de informatie voor inwoners over zorg en ondersteuning inderdaad “niet volledig actueel” en “niet goed lees- en vindbaar” was. “Vandaar dat we recent een project zijn gestart om onze informatievoorziening te verbeteren”, verduidelijkt de woordvoerder.
Correcte vergoeding
“Ondanks dat de tarieven die op de gemeentelijke website stonden niet klopten, ontvingen mensen wel de correcte vergoeding op basis van de pgb-tarieven die gelden voor het betreffende jaar”, aldus de woordvoerder.
Mi Hellemonders wilde ook weten waarom de foutieve informatie op de website van de gemeente niet proactief gecorrigeerd werd nadat de FNV dat aangaf. “Het wijzigen van informatie op onze site moet zorgvuldig gebeuren en kost tijd. Deze correctieronde voerden we enkele weken terug uit. in onze communicatie met inwoners verwijzen we eigenlijk altijd naar de website jeugdwmo.nl. Op deze site staan wel de juiste tarieven”, stelt de woordvoerder.
Geen excuses
Excuses aan pgb-houders – waar Mi Hellemonders om vroeg – zijn volgens de gemeente niet nodig: “We hechten aan onze zorgplicht én transparantie. Echter, er is geen sprake van geleden schade en excuses zijn daarom niet van toepassing. Een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van de foutieve informatieverstrekking is dan ook niet nodig, vinden we. In onze ogen is er geen aanleiding voor een dergelijk onderzoek, aangezien inwoners zowel in gesprek met consulenten als via de beschikking van juiste informatie zijn voorzien.”
Mi Hellemonders laat weten het “zorgwekkend” te vinden dat de gemeente geen excuses aanbiedt “voor deze nalatigheid, zelfs niet voor de verwarring die hierdoor kan zijn ontstaan.” De partij neemt dit de gemeente kwalijk, omdat een overheidsinstantie “kernwaarden als transparantie en zorgvuldigheid” hoog in het vaandel moet hebben staan.
Misleid
De partij is dan ook niet tevreden met de reactie van de gemeente. En vreest dat de foutieve informatie op de gemeentelijke website mogelijk nieuwe pgb-houders of zorgverleners heeft misleid: “Wij hadden van de gemeente een proactieve houding verwacht, waarbij betrokkenen actief op de hoogte werden gesteld van de foutieve informatie. Dit had veel verwarring kunnen voorkomen. Ook het gegeven dat het college geen noodzaak ziet in een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van de foutieve informatiedeling stelt ons teleur. We denken namelijk dat een onafhankelijk onderzoek of meldpunt bijdraagt aan het herstel van vertrouwen. En kan dienen om eventuele (onbekende) schadegevallen alsnog te identificeren.”
Foto: Dit is Helmond
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00