Geen examens; een ode aan de klas van 2020

Natuurkunde was het laatste examen waarna ik op 22 mei 2017 de zaal uitliep. Vorige week had ik het over hoe het studentenleven nu compleet anders is. Deze week kijk ik naar de eindexamenklas van 2020; vergeet deze tijd nooit.

Vijf jaar lang was ik leerling op het Jan van Brabant college gevestigd op de Molenstraat. Als 12-jarig broekkie kwam ik daar binnen in de brugklas op de Havo en vijf jaar later vertrok ik met een diploma. Dit jaar loopt dat allemaal anders. De klas van 2020 heeft geen gala en geen eindstunt. Dingen die ik wel heb gehad. Tegen de geslaagden wil ik zeggen: jullie moeten niet bang zijn dat jullie diploma misschien minder waard is dan dat van ons, want dat is het zeker niet.

Minder waarde aan het diploma

Een maand of twee geleden las ik een artikel in De Volkskrant dat ging over de angst van sommige leerlingen dat hun diploma nu misschien minder waard is. Dat denk ik zeker niet. Iedereen heeft twee jaar lang keihard lopen zwoegen op de schoolexamens. Docenten aangehoord die twee jaar geleden al riepen: “jullie eindexamen begint nu” (ja, dat was bij mij ook zo hoor). Om moe van te worden af en toe.

Maar ze hadden wel gelijk. Nu moeten jullie nog even afwachten op dat verlossende telefoontje met het bericht dat je je diploma behaald hebt. Ik kreeg dat telefoontje op mijn verjaardag, een paar weken later had ik mijn diploma-uitreiking. Momenten die ik nooit meer zal vergeten. Momenten die jullie niet hebben, maar jullie halen wel in een heel bijzondere tijd je diploma. Dat kunnen wij dan weer niet zeggen.

Examen, stunt en gala

Wat ik voor jullie vooral het treurigst vind, is dat er geen stunt en gala zijn dit jaar. Drie, vier of vijf jaar lang heb je naar andere eindexamenklassen gekeken hoe die een dag lang de hele school op stelten mochten zetten. Jullie mogen dat niet doen. Ook gala is er niet dit jaar. Iedereen in pak of jurk met bijzonder vervoer naar het feest. Maar wees niet getreurd, jullie kunnen de komende jaren nog genoeg feesten.

Helemaal los gaan in de kroeg, ’s nachts een kapsalon naar binnen werken, om vijf uur in je bed belanden en drie uur later gewoon weer naar school toe gaan. De komende jaren zullen jullie nog vele mooie herinneringen opdoen, maar vergeet deze tijd ook zeker niet.

Klas van 2020; jullie behalen je diploma in een bijzonder moment in de geschiedenis. Over tientallen jaren kun je tegen je kinderen en kleinkinderen verhalen vertellen. Je gaat in september beginnen aan een nieuwe fase in je leven, mooie momenten meemaken, je toekomst starten en dingen doen waar je misschien al jaren van droomt. Sommige vrienden die je nu hebt verlies je, andere behoud je en je krijgt er zeker ook nieuwe bij. Sta nu even stil, denk aan je tijd op de middelbare en het belangrijke moment in je leven waar je je nu in bevindt. Neem het in je op en bewaar het voor altijd.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Columnist Liam Toll

Met zijn wekelijkse column behandelt Liam verschillende onderwerpen die spelen in Helmond. Van sport tot politiek en van natuur tot geschiedenis.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Hilda Reply

    Heel mooi verwoord en het nu heel bijzonder.Velen zullen nu niet zo voelen.Maar je geeft ze hoop.En hun diploma is zeker niet minder waard,Misschien is hij wel veel meer waard,Afstuderen in coratijd wat al veel stress meegeeft,en dan moeten hun nog een deel examen afleggen.Ze kunnen trots op hun zelf zijn.En je hebt dit prachtig verwoord vr grb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *