Gemeente Helmond: “Van parkeerproblematiek geen sprake in de stad”

Een parkeerplek vinden valt soms niet mee in Helmond. Je wilt je auto zo dicht mogelijk bij de plek van bestemming stallen. Erg lastig tijdens evenementen als het Drakenbootfestival en de Vierdaagse. Met de Kasteeltuinconcerten voor de deur rijst de vraag of Helmond klaar is voor een evenement dat duizenden mensen naar de stad trekt. Heeft de stad een parkeerprobleem? 

Volgens de gemeente is dat zeker niet het geval. Een woordvoerder van de gemeente (h)erkent niet dat Helmond een parkeerprobleem heeft: “Er is nog voldoende parkeerplaatsen in het centrum. Alleen tijdens grote evenementen is het altijd drukker. Zeker als er meerdere evenementen tegelijkertijd plaatsvinden. Zulke drukte komt maar sporadisch voor. Van parkeerproblematiek is dus geen sprake.”

De woordvoerder stelt dat bij evenementen veelal niet alle parkeergarages vol zijn .Zaterdag 1 juni was dat het geval. Toen vielen het Drakenbootfestival en de afronding van de Vierdaagse op dezelfde dag. Die drukte geldt “slechts voor één of twee parkeergarages”. “In de gemeentelijke parkeergarages was er 1 juni sprake van een piekmoment rond de klok van 12.00 uur, echter op de straat-parkeerlocaties in de buitenring waren er ondanks de drukte nog vrije parkeerplaatsen.”

Fiets niet kwijt
Een bezoek aan de stad met de auto was op de eerste dag van juni volgens de gemeente geen probleem, omdat er voldoende parkeergelegenheid was. Mensen die besloten de fiets uit de schuur te pakken, kregen wel met een parkeerprobleem te maken. “Vanwege het mooie weer, waardoor veel mensen op de fiets komen, waren de fietsenstallingen wel allemaal vol”, beaamt de woordvoerder.

Vanaf 5 juli vindt de 22e editie van de Kasteeltuinconcerten plaats. Een echte publiekstrekker dat duizenden mensen naar Helmond lokt. De gemeente maakt zich niet druk om het aanbod van parkeergarages; “In alle jaren dat de Kasteeltuin Concerten plaatsvonden, is nooit sprake geweest van parkeerproblematiek. Er was geen tekort aan parkeerplaatsen in parkeergarages en op straat.”

Parkeerkelder
Om de parkeerproblematiek voor fietsers in de kiem te smoren, stelt de gemeente dat de fietsenstalling bij de Traverse en het voorterrein van het Kasteel “optimaal worden ingericht” voor het stallen van fietsen.

Er wordt wel over extra parkeergelegenheid nagedacht: “Er loopt een project voor de realisatie van een parkeerkelder onder het Piet Blomplein. Wel zullen tegelijkertijd straatparkeerplaatsen verwijderd worden. Doel is om voldoende parkeerplaatsen in het centrum te blijven faciliteren.”

Geen verkeersinfarct verwacht
Bij de Kasteeltuin Concerten verwacht de woordvoerder ook dit jaar geen verkeersinfarct in Helmond. “De verkeersmaatregelen die we voor deze evenementen namen, zijn op elkaar afgestemd. Er loopt binnen de gemeente een project voor de realisatie van een parkeerverwijssysteem naar de parkeergarages.”

Lees ook: Helmonds zoekplaatje voor parkeerders

[Foto: Suriyo Munkaew/Vecteezy]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *