“Geweldig dat dit in Helmond wordt gedaan!”

“Geweldig dat dit in Helmond wordt gedaan!”. Een van de reacties van een bruidspaar na de lunch op Het Kasteel. Want niet elke gemeente zorgt voor een feestelijke lunch voor de bruidsparen die hun 60-jarig jubileum mogen vieren. De gemeente Helmond doet dit dus, elk kwartaal opnieuw, en dat wordt duidelijk zeer gewaardeerd.

Derde kwartaal met 22 bruidsparen

Het waren maar liefst 22 bruidsparen die vandaag gevolg konden geven aan de uitnodiging van de gemeente Helmond en burgemeester Elly Blanksma. Zoals in het welkomstwoord van burgemeester Blanksma; “Het is geen vanzelfsprekendheid dat u er allen bent. Jullie hebben elkaar nog en kunnen dit jubileum vieren. Dat is een groot goed.” Ze vertelde dat een aantal andere paren er helaas niet bij kon zijn. Deze bruidsparen zijn door de gemeente Helmond daarom op een andere wijze gefeliciteerd.

De Kapelaan van Het Kasteel, rentmeester ten tijde van de heer Van Arberg, sprak eenieder zalvend en zegenend toe en kreeg daarbij de lachers op zijn hand. Vervolgens presenteerde Vrouwe Cecile van Cortenbach haar openingsdans aan de gasten. Daarna kon de fotosessie beginnen. Van groepsfoto’s voor gemeente en aanwezige media naar de individuele foto’s, waarbij elk bruidspaar met burgemeester Blanksma op de foto ging.

Van 45.000 naar 95.000 in 60 jaar

Dit keer was de lunch vanwege het grote aantal paren in de Ridderzaal. Iedereen nam, met bewondering voor de mooie tafeldekking, plaats aan de ronde tafels. In een korte toespraak vroeg burgemeester Blanksma wie er 60 jaar geleden in dit Kasteel is getrouwd. Waarop bijna alle handen omhoog gingen. “In 1963 had Helmond nog maar 45.000 inwoners. Nu, 60 jaar later, zijn het inmiddels 95.000. En dat dit keer zoveel paren hierbij zijn die al die 60 jaar hebben meegemaakt, dat is nogal wat. Er zijn Helmonders, die krijg je er dan ook nooit meer uit!”, sprak onze burgemeester lachend.

Een onderonsje op de achtergrond

Tijdens de lunch sprak Dit is Helmond met de dochter van een van de bruidsparen. Zij was als begeleider op de achtergrond aanwezig. Op de vraag hoe haar ouders zich op deze dag hadden voorbereid, vertelde ze; “Mijn vader was er al het hele jaar mee bezig. Ze wisten dat de gemeente Helmond iets zou doen bij een 60-jarig jubileum. Dus vader moest een pak. Omdat hij altijd bij de gemeente Helmond had gewerkt, moest ook zijn stropdas met het gemeentewapen erop aan. En op zijn jas moest zijn lintje.”

Hoewel haar ouders niet meer samen thuis wonen, konden ze hun jubileum samen vieren in het verzorgingstehuis. Een mooie dag met familie en vrienden en een diner. Op 4 juli, de trouwdag zelf, bracht het dameskoor waar moeder in meezingt een aubade aan het paar.

“Helmond is er een stuk beter op geworden”

Na de lunch kregen alle paren een bos bloemen en handgemaakte bonbons uit de Cacaofabriek. Deze werden symbolisch uitgereikt aan het echtpaar Leo en Riet Vos-Maas. Zij waren namelijk precies vandaag 60 jaar getrouwd. De bruidsparen waren erg blij met dit gebaar vanuit de gemeente. “Het was gemoedelijk en gezellig”, werd gezegd. Waarbij een van de heren aanvulde: “Ik had al tegen de burgemeester gezegd; sinds zij er is, is Helmond d’r een stuk beter op geworden.”

Kopfoto: Vincent Knoops

Fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *