De pers was volop aanwezig in sociaal dagcafé OpjePlaets. Want vandaag verwelkomde burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel daar Esther Sloots met een flinke bos bloemen en een stuk taart. Esther mag zich namelijk sinds april de 95.000ste inwoner van Helmond noemen. Na de taart en de interviews deelden ze vervolgens 95 zonnebloemen uit als symbool voor de Helmondse groei.

Een erg korte, maar geslaagde zoektocht

De overeenkomsten tussen onze burgemeester en Esther Sloots zijn treffend. Beiden werden geboren in het ziekenhuis van Helmond en groeiden op in Aarle-Rixtel. En beiden keerden na verloop van tijd terug naar het Helmondse. De afgelopen 6 jaar woonde Esther, praktijkondersteuner diabetes bij een huisartsenpraktijk, met haar vriend in Eindhoven. Samen keken ze in de omgeving van Eindhoven naar een koopwoning. Een vriendin tipte hen om toch vooral ook eens in Brandevoort te kijken. Bij de eerste beelden van De Veste waren Esther en haar vriend al verkocht en verknocht. En werd er bij de eerste bezichtiging al aangekocht. Niet alleen de bouwstijl, prachtige gevels en groene omgeving trok hen over de streep. Esther vertelt Dit is Helmond met een glunderend gezicht: “En elke vrijdag nu naar de Kasteeltuinconcerten. Lekker kunnen genieten van een drankje, want dat kan voortaan op de fiets.”

Wat heb ik nou toch gedaan!?

Esther kreeg een tijdje geleden een wel erg officiële brief vanuit de gemeente. Haar eerste gedachte was: “Wat heb ik nou toch gedaan!?” Verrast was ze toen bleek dat haar komst naar Helmond haar de 95.000ste inwoner maakte. De uitnodiging voor vandaag was onverwacht en ook een beetje spannend, want: “Wel heel bijzonder zoiets. En wat ga ik nu dan meemaken.” Een beetje overweldigd was ze wel door de aanwezigheid van de vele pers.

Zonnebloemactie

Burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel maakte van de mijlpaal een feestelijk moment door met Esther en alle aanwezigen een stukje  taart te eten en de eerste van 95 zonnebloemen uit te reiken aan Esther. De overige zonnebloemen werden bij OpJePlaets verdeeld aan andere wijkbewoners en passanten. Wat zorgde voor een aantal leuke momenten. Zoals een passant die zei dat ze zelf net een week in Brandevoort woont. En de jeugdige inwoner die enthousiast de zonnebloem in ontvangst nam en helemaal blij was dat hij nu eens een keer die mooie ‘ketting’ van de burgemeester in het echt had gezien. Voor de camera van Dit is Helmond vertelt mevrouw Blanksma: “De zonnebloemen staan symbool voor Helmond als groeistad 2.0. Dat is fantastisch. Maar het is alleen fantastisch al de infrastructuur, de woningbouw en alle voorzieningen in balans meegroeien. En daar werkt de gemeente hard aan.”

In 2040 naar 115.000 inwoners

De bevolkingsgroei van Helmond is toe te schrijven aan een positief migratiesaldo; er vestigen zich meer mensen van buiten in Helmond dan er vertrekken. En dat zullen de komende jaren nog veel meer mensen doen. Volgens de prognoses zal Helmond 115.000 inwoners in 2040 hebben. De gemeente Helmond geeft aan dat zij als belangrijke economische speler binnen de Brainportregio bewust kiest voor een kwalitatieve groei. Een groei waar alle inwoners van mee kunnen profiteren. De sprong die Helmond gaat maken om haar ambities richting 2040 te verwezenlijken, is niet alleen een stedelijke bouwopgave. Maar juist ook een kans om maatschappelijke doelen, zoals kansengelijkheid en de gezondheid van de inwoners te verbeteren. En ook de verduurzaming en leefbaarheid van de buurten en wijken te verhogen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Dit artikel heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *