Gezond Helmond doet mee met de landelijke Preventie Promotor

Een ongezonde leefstijl geeft veel gezondheidsproblemen. Wetenschappers en overheden slaan de handen ineen met een Preventie Promotor om overgewicht tegen te gaan. Ook Gezond Helmond doet met de plannen mee.

Een ongezonde leefstijl geeft veel risico’s op ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.

Een ongezonde leefstijl geeft veel risico’s op ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Van de 600.000 mensen die elk jaar behandeld worden voor kanker, had 30 tot 40 procent voorkomen kunnen worden met een gezond dieet en voldoende fysieke beweging. Voor hart- en vaatziekten geldt zelfs dat 80 procent van de gevallen met een gezonde levensstijl voorkomen kunnen worden.

Een gezonde leefomgeving in de wijken

Een ongezonde leefstijl leidt bij veel mensen tot overgewicht. In Nederland heeft op dit moment meer dan de helft van de bevolking overgewicht. Met de Preventie Promotor gaat een coalitie van partijen de strijd aan tegen overgewicht en obesitas door gezonde omgevingen te creëren.

Wijk van de toekomst

De partijen zijn onder andere het ministerie van Volksgezondheid, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, de Hartstichting, Zilveren Kruis, TNO en verschillende universiteiten. #GezondHelmond doet mee met een Innovatie-infrastructuur Wijk en een Kickstartproject in de Wijk van de toekomst.

Verkleinen gezondheidsverschillen en druk op de zorg verlagen

Het doel van het project is integraal en interdisciplinair naar de omgeving te kijken, zodat de leefstijl tegelijkertijd op scholen, in wijken, op het werk en in de zorg wordt aangepakt. Daarmee worden mensen fitter en energieker, wordt de druk op de zorg lager en worden de gezondheidsverschillen kleiner.

Voor de Preventie Promotor is een aanvraag bij het Nationaal Groeifonds ingediend door het ministerie van VWS. Eind juni wordt bekend of we met de Preventie Monitor in Helmond van start kunnen.

https://www.nfu.nl/actueel/preventie-promotor

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Wim Tilburgs

Redacteur gezonde leefstijl bij DitIsHelmond. Leefstijl is mijn passie en mijn vak. Oprichter en voorzitter van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Mede-initiatiefnemer van #GezondHelmond. Adviseur van de overheid in het missieteam leefstijl en leefomgeving. Leefstijlcoach en bovenal ervaringsdeskundige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.