GGD en huisartsen ‘boosteren’ samen 60+ en kwetsbaren

GGD Brabant-Zuidoost, GHOR, de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en de huisartsenpraktijken in de regio Zuidoost-Brabant bundelen de krachten. Ze gaan zo snel mogelijk alle 60+ inwoners van de regio en kwetsbaren boosteren. GGD Brabant-Zuidoost breidt de prikcapaciteit in het Beursgebouw in Eindhoven verder uit met nog eens 10 lijnen. Vanaf donderdag gaan behalve Defensie ook huisartsen meehelpen op vaccinatielocaties van de GGD om de priklijnen te bemannen. Ook in Helmond dus.

Daarnaast gaan diverse huisartsen in de eigen praktijk hun eigen patiënten vaccineren die normaal ook in aanmerking komen voor de griepprik. Ook zijn er huisartsen die ondersteunen bij de vaccinatie van niet-mobiele inwoners. Op die manier zetten ze in de regio de schouders er onder, zodat uiteindelijk alle inwoners zo snel mogelijk een booster ontvangen.

Gedeelde maatschappelijke opgave

GGD BZO en de huisartsen zien het als een gedeelde maatschappelijke taak om zo snel mogelijk de boosterprik aan te bieden aan de 60+ inwoners van Zuidoost-Brabant en de kwetsbaren. Onder kwetsbaren worden de inwoners verstaan die jaarlijks een griepprik krijgen.

Iedere huisartsenpraktijk in de regio Brabant- Zuidoost vermeldt op de eigen website welke werkwijze voor zijn / haar patiënten geldt. Dit kan dus per praktijk verschillen. Iedere huisarts draagt de komende twee weken op zijn eigen manier bij:

–              Door te boosteren in de praktijk ( of een andere geschikte locatie)

–              Door mee te helpen op de vaccinatielocaties van GGD Brabant-Zuidoost

–              Door mee te helpen als lid van een team dat niet-mobiele thuiswonenden vaccineert

–              Door diensten van elkaar over te nemen, zodat er capaciteit is om te boosteren

De huisartsen roepen daarnaast met klem op om niet te bellen naar de praktijk, alle informatie is te vinden op de website van de huisartsenpraktijk. Op de website staat bijvoorbeeld ook vermeld waar inwoners terecht kunnen voor spoedeisende zaken. Het helpt ook niet om ‘op goed geluk’ naar een huisartsenpraktijk te gaan voor een boosterprik. Huisartsen vaccineren in hun eigen praktijk/locatie alleen hun eigen patiënten en alleen als ze tot de doelgroep behoren.

Inwoners kunnen altijd een afspraak maken bij de GGD

De ondersteuning van de huisartsen geeft een extra boost aan de versnelling. Doordat zij inwoners gaan vaccineren, vallen er weer afspraakmomenten ‘vrij’ op de vaccinatielocaties van GGD BZO. Hierdoor kunnen andere inwoners (ook buiten de griepprik om) ook weer sneller op locatie terecht. Inwoners moeten daarbij wel de oproep voor hun geboortejaar afwachten, dan is het mogelijk om online een afspraak te maken via https://coronatest.nl/ik-wil-me-laten-vaccineren/online-een-afspraak-maken

Begrip en respect, blijf vriendelijk

Kortom het is een win-win situatie. De GGD vraagt begrip van inwoners voor de verschillen in aanpak die er mogelijk ontstaan. “Heb respect hiervoor en blijf vriendelijk aan de telefoon en op locaties. Alleen samen kunnen we versnellen!”

Alle 18+ inwoners van de regio krijgen sowieso in januari 2022 de gelegenheid om zich te laten vaccineren bij de GGD. Het mooie aan deze samenwerking is dat alles bij elkaar opgeteld, iedereen op deze manier sneller aan de beurt komt. “En daar gaan we voor!”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *