GGD start met groepsvaccinaties Rijksvaccinatieprogramma jeugd

Ook jongens krijgen nu uitnodiging voor HPV prik

Vanaf 28 maart start de GGD Brabant-Zuidoost weer met de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma.  Jongens en meisjes vanaf 9 jaar ontvangen een uitnodiging van het RIVM voor hun vaccinaties BMR-DTP, HPV en Meningokokken ACWY.  Vanaf dit jaar ontvangen ook jongens een uitnodiging voor de HPV prik. De GGD Brabant-Zuidoost voert de vaccinaties uit op verschillende locaties in de hele regio.

HPV prik voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar.

Na meisjes krijgen nu ook jongens de kans zich te beschermen tegen HPV-kanker. Het rijksvaccinatieprogramma wordt uitgebreid na toenemend inzicht in de vormen van kanker die door het humaan papillomavirus (HPV) kunnen worden veroorzaakt. Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van dertien naar tien jaar. De kans is groot dat een kind dan nog niet besmet is.

Wat is HPV?
HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk zonder dat je het weet iemand anders  besmetten.
Baarmoederhalskanker is de bekendste kanker door HPV. Maar een HPV- infectie kan daarnaast ook leiden tot kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina en schaamlippen. Het HPV-vaccin beschermt zo tegen zes soorten HPV-kanker.

Rijksvaccinatieprogramma
Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt alle kinderen in Nederland tegen 12 ernstige infectieziekten. Naast de HPV prik voor 10 jarigen ontvangen ook jongens en meisjes van 9 jaar een uitnodiging voor de BMR/DTP prikken. Jongeren van 14 jaar worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte (Men ACWY).

RIVM nodigt uit, GGD prikt
De GGD start de groepsvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 28 maart. De prikken worden gezet op meerdere locaties in de regio. Jongens en meisjes die aan de beurt zijn, krijgen ongeveer 2 weken van tevoren vanzelf een persoonlijke uitnodiging van het RIVM. In deze uitnodiging staat waar en wanneer je verwacht wordt voor de prik.

Alle informatie over het RVP lees je op www.rvp.nl.  Informatie over de GGD groepsvaccinaties dit voorjaar lees je op www.ggdbzo.nl/groepsvaccinaties-rvp

Bron foto: GGD Brabant Zuid-Oost

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Regina Blok - Redactie

Regina Blok Redacteur DitisHelmond Ik ben geboren in Den Haag. Vanwege mijn werk, in de IT, ben ik in 1994 verhuisd naar Helmond. In 1999 bij de Dierenambulance Helmond begonnen als vrijwilliger op de bus. Nu doe ik alleen nog thuis opvang, moederloze jonge katjes vanaf 1 dag oud tot wilde kleintjes van een week of 6, die gesocialiseerd moeten worden. Presentatrice bij het radioprogramma Nieuwsdesk bij Omroep Helmond. En nu dus ook redacteur bij DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.