Gilde St. Antonius Abt bezoekt Gildejuweel Mechelen

Afgelopen zondag 11 september bezocht gilde St. Antonius Abt Mierlo-Hout het 8e Gildejuweel in Mechelen.

Mechelen, een zusterstad waar Helmond door middel van een jumelage aan is verbonden, had met het Mechelse Kolveniers Gilde weer voor de 8e keer voor een perfecte organisatie gezorgd. Na een voorspoedige busreis, gesponsord door de gemeente vanwege de jumelage, werd aangesloten bij het Gildejuweel.

Deze editie werd deze keer overigens ook ondersteund door de Federatie van Vlaamse Historische schuttersgilden. Met deze toevoeging gaf dit een iets andere invulling dan eerdere edities. Nu waren er meer ( historische) schuttersgilden (handboog en kaliber) die zich in de optocht vaak lieten vergezellen met hun eigen (drum) band. Dus veel meer muziek in de optocht! Prima toch, echter daar konden we als gilde niet tegenop. Ondanks dat onze tamboers hun stinkende best deden, dus jammer ook geen prijs!

Maar niet getreurd het was reuzen gezellig en de vele demonstraties (vendelen – bazuinblazen-volksdansen e.d.) op de Grote Markt waren uniek. Het gildewezen in België vult op een andere manier zo’n gildedag in. Op het eind van de dag het traditionele klokkenwerpen! Vanaf de Sint- Rombouts toren (97 meter hoog) dalen zo’n 400 plastic klokjes op de Grote Markt neer. Mocht je een speciaal klokje vangen dan werd je getrakteerd op een echt bronzen klokje. 20 bronzen klokjes waren te verdelen.

Na de prijsuitreiking werd om 18.30 uur het Gildejuweel afgesloten. Rond 21.45 uur stopte de bus weer op ’t Hout en kon worden teruggekeken op een mooie, zonnige, prachtige, maar ook een bourgondische gildedag. ’t Gilde leeft op ’t Hout.

Naschrift foto v.l.n.r.

Jeannine Jonckers, hoofdman Jan Severyns (beiden van Mechelse gilde), burgemeester Mechelen Alexander VanderSmissen, hoofdman Johnny Sleegers en Koning Jelco Beekers (beiden St. Antonius Abt )

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.