Mis Bond van Schuttersgilden Kring Peelland in Lambertuskerk

In de Lambertuskerk in Helmond werd zaterdag een Gildemis gehouden. De Bond van Schuttersgilden Kring Peelland liep van hotel Westende naar de Lambertuskerk in de Kerkstraat. De gildebroeders liepen dwars door het centrum van Helmond. Over de Veestraatbrug, de Veestraat naar de Kerkstraat. Dit gebeurde op de maat van de trommelklanken van de tamboers.

Wanneer het gilde uittrekt verlaat de koning als eerste het gebouw. Bij het binnentreden van een gebouw gaat ook de koning als eerste naar binnen. Wanneer een gildebroeder voor de koning binnen gaat, verbeurt hij een boete. Deze boete moet worden voldaan aan de gildekas.

Tijdens de klanken van het Robustelly-orgel namen de Gildebroeders plaats in de kerkbanken voor de Gildemis in de Lambertuskerk. Stadsorganist Jan van de Laar bespeelde het orgel tijdens deze mis.

De mis ging vooraf aan de jaarvergadering van de Bond van Schuttersgilden “Kring Peelland”.

Vorig jaar lagen alle activiteiten van de Schuttersgilden stil. Dit werd veroorzaakt door het corona-virus.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Regina Blok - Redactie

Regina Blok Redacteur DitisHelmond Ik ben geboren in Den Haag. Vanwege mijn werk, in de IT, ben ik in 1994 verhuisd naar Helmond. In 1999 bij de Dierenambulance Helmond begonnen als vrijwilliger op de bus. Nu doe ik alleen nog thuis opvang, moederloze jonge katjes vanaf 1 dag oud tot wilde kleintjes van een week of 6, die gesocialiseerd moeten worden. Presentatrice bij het radioprogramma Nieuwsdesk bij Omroep Helmond. En nu dus ook redacteur bij DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *