H2O festival Helmond terug bij textielfabriek Raymakers

Kunst, muziek en straattheater werden zaterdag gecombineerd met een prachtige industriële locatie. Het rondreizend festival H2O streek na een lange afwezigheid opnieuw neer op het buitenterrein van de textielfabriek van Raymakers aan de Kanaaldijk N.W. Artiesten traden ook binnen op in de magazijnen en tussen de machines van de textielfabriek.

Het was alweer vijf jaar geleden dat het H2O Festival voor het laatst op deze locatie te zien was.  In 2019 maakte het cultureel festival nog een uitstapje naar het Speelhuis maar daarna gooide corona roet in het eten.

Laagdrempelige cultuur

Het H2O Festival heeft sinds dit jaar een nieuwe voorzitter, Koen Smits. Hij toonde zich dit weekeind trots over wat de organisatie dit jaar heeft neergezet. “Het festival heeft een eigen DNA, met straattheater, poëzie en literatuur”, dat is uniek aan ons.” De organisatie probeert cultuur met een grote C en een kleine c  af te wisselen maar altijd op een laagdrempelige manier: relaxed en easygoing. “We zijn geen bierfeesten of kasteeltuinconcerten, we proberen de culturele lat voor de bezoeker wat hoger te leggen”.

Voor jong en oud

Het festival trapte zaterdag af tussen 14.00 en 18.00 uur af met een familiedag, waarbij vooral de kinderen aan hun trekken kwamen. Er was veel straattheater. Denk aan Atelier Hatseflats, Rang Pang Circus, of knutselen met Bram de Visserman. In de avonduren kwamen de ouderen aan bod. Met muziek, zoals Piano in the Dark met David Hordijk; geblinddoekt luisteren naar pianomuziek. Of Myrthe en de Bootsmannen met Nederlandstalige luistermuziek. Floortje Jansen bracht cabaret en er was wat ‘pittiger‘ straattheater met Roadkill Papadopoulos. Miep uit Siebengewald liep rond met haar tas groente op zoek naar een praatje met het publiek.

Straattheater Roadkill Papadopoulos

Editie 2024

Exacte bezoekersaantallen zijn moeilijk te geven bij een gratis concert maar voorzitter Smits houdt het op tussen de 1000 en 1500 mensen. Voldoende om aan te kondigen dat ook de H2O editie van 2024 weer bij het textielfabriek van Raymakers plaats zal vinden.

 

Foto’s: Hans Choufoer en Petra van Duppen

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *