HDAM-regeling voor minima bij Dierenambulance Helmond

Dierenambulance & Dierenasiel Helmond e.o. en de gemeente Helmond lanceren deze week een nieuw initiatief; Helmondse Dierenhulp Aan Minima (HDAM-regeling).

Is je hond of kat ziek of gewond? Ben je een inwoner van Helmond en heb je een inkomensverklaring? Dan kun je een waardebon vanuit de HDAM-regeling aanvragen. “Deze waardebon moet je aanvragen en ophalen bij de Dierenambulance vóór je een bezoek brengt aan een dierenarts”, legt Twan Spierings, bedrijfsleider van Dierenambulance & Dierenasiel Helmond e.o. uit. “Daarvoor bel je naar 0492-513971 tijdens de openingstijden. Dan maken we een afspraak bij onze vestiging aan de Grasbeemd. We bekijken of je voldoet aan alle eisen, je moet je uiteraard legitimeren en dan krijg je de waardebon mee. De waardebon is een tegemoetkoming van de kosten tot een maximum van 300 euro. Het vergoedt dus niet alle kosten bij ziekte of verwonding.”

Bestaande regeling

“Een aantal jaren geleden zorgde een politieke partij dat er financiële hulp kwam vanuit de gemeente voor minima met huisdieren”, vertelt Twan. “Men kreeg na aanvraag een bijdrage voor het castreren van honden en katten. Bij gratis afstand doen van het huisdier vanwege een uithuiszetting of verhuizing naar een ouderenwoning waar geen huisdieren zijn toegestaan, was ook een bijdrage aan te vragen. Daarvoor stelde de gemeente Helmond per jaar 10.000 euro beschikbaar. Deze regeling is per 1 januari 2024 uitgebreid met extra geld voor behandeling van zieke en/of gewonde huisdieren.”

Uitbreiding

“De HDAM-regeling is opgesteld naar voorbeeld van het beleid van de gemeente Amsterdam. Dierenambulance en gemeente Helmond namen contact op met de gemeente Amsterdam. De praktijk daar wees uit dat zo’n regeling werkt. Ons plan voor Helmond is door de raad goedgekeurd en per 1 januari 2024 van kracht. Nu moeten we zorgen dat de voorwaarden goed worden opgevolgd. Per kalenderjaar kan er één waardebon voor één huisdier per gezin worden aangevraagd. Dit om ervoor te zorgen dat de geldpot zo eerlijk mogelijk verdeeld wordt over de inwoners.”

Voorwaarden

Het eerste consult bij de dierenarts is 100% gratis. De dierenarts krijgt vanuit de HDAM-regeling hiervoor een vergoeding van 50 euro. De eigenaar weet dan wat er met het dier aan de hand is en wat de mogelijke behandelingen zijn. Tijdens dit consult wordt het huisdier ook gratis gechipt en geregistreerd. Dat is verplicht.

De waardebon is een tegemoetkoming in de kosten van de behandeling van één ziek huisdier per gezin tot maximaal 300 euro. Kom je met de behandeling boven het bedrag uit, dan betaal je dat als eigenaar alsnog zelf bij. Heb je meer huisdieren, dan zijn de kosten voor de andere dieren ook voor de eigenaar zelf. De volgende medische kosten worden vergoed tot maximaal 300 euro:

 • 100% voor het onvruchtbaar maken van de kat (zowel kater als poes)
 • 50% voor het onvruchtbaar maken van een teef
 • 50% voor medisch noodzakelijke handelingen voor een zieke en/of gewonde kat of hond
 • 50% voor de herhaalconsulten die bij het eerste consult zijn vastgesteld

Dierenarts

“Je moet met je huisdier wel naar de dierenartsen die zich bij deze regeling hebben aangesloten. Dat zijn op dit moment Evidensia Dier en Dokter Helmond, Gezelschapsdierenkliniek De Eenhoorn Helmond, De Dierenarts Deurne en Anicura Helmond” stelt Twan. Dit is Helmond vroeg zich af waarom niet alle dierenartsen uit Helmond op de lijst staan en wel een dierenarts uit Deurne. “We hebben met alle dierenartsen in Helmond contact opgenomen. Geïnteresseerde dierenartsen kunnen zich altijd melden bij de Dierenambulance. Deurne is goed bereikbaar vanuit de wijken Brouwhuis en Rijpelberg en daarom meegenomen in de regeling. Uiteraard hopen we dat meer Helmondse dierenartsen hun deuren openzetten.”

Bijbetalen

Niet alles wordt dus 100% vergoed. Men wil de gelden zo goed mogelijk verdelen over komende aanvragen. Bij sommige behandelingen betaalt de eigenaar 50% van het bedrag zelf rechtstreeks aan de dierenarts. Alle bedragen boven de 300 euro betaalt de eigenaar ook zelf. Vergoeding voor het castreren van een teef is dus 50%. Honden mogen niet loslopen, daardoor is de kans dat een teef zwanger raakt van loslopende honden erg klein. Twee keer per jaar is er voor álle inwoners van Helmond een speciale actie vanuit de Dierenambulance. Hierbij worden katten en honden tegen een gereduceerd tarief behandeld. Gemeente Helmond, Dierenambulance Helmond en dierenarts Dier en Dokter leggen dan een gedeelte bij.

Helmond zonder omstreken

De naam ‘Dierenambulance & Dierenasiel Helmond e.o.’ betekent niet dat inwoners van buiten Helmond aan de HDAM-regeling kunnen deelnemen. Twan verklaart; “In elk dorp waarmee wij een contract hebben, ligt de behoefte aan ondersteuning anders. De ambulancezorg en opvang is voor deze gebieden door ons keurig geregeld, maar de ambtenarij van deze dorpen moet zelf zorg dragen voor een regeling voor minima.”

Inkomensverklaring aanvragen

De gemeentelijke inkomensverklaring is een formulier dat aantoont dat je een inkomen tot 130% van het bijstandsniveau hebt. Inwoners met een bijstandsuitkering ontvangen de inkomensverklaring vervolgens automatisch. Je kunt zelf echter ook een inkomensverklaring aanvragen via zorgpoort@helmond.nl of bel 14-0492/optie 2. Meer informatie over de inkomensverklaring vind je hier.

Foto’s: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Dit artikel heeft 1 reactie

 1. Anja v/d Vorst Reply

  Wat een geweldig initiatief!!
  Ik heb al zovaak geroepen bij Dierenartsen dat het voor de mensen die het minst hebben onmogelijk wordt een huisdier, (wat voor de meeste mensen een troost is,) niet meer kunnen onderhouden dus ik ben hier heel erg blij mee.
  Dit zijn van die dingen dat ik heel blij ben in Helmond te wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *