Heemkundekring Helmont bestaat 75 jaar en mag dat met trots in de eigen archieven vereeuwigen. Woensdag 24 mei werd het jubileum gevierd in het Jan Visser Museum.

Het officiële gedeelte voor genodigden en voor de leden van de werkgroepen vond plaats in de ochtend. Daarnaast waren in de middag alle leden en inwoners van Helmond uitgenodigd om kennis te maken met de werkgroepen en hun activiteiten.

Activiteiten om trots op te zijn

Heemkundekring Helmont organiseert lezingen en excursies over allerlei onderwerpen. Daarnaast bestaat de Heemkundekring uit diverse werkgroepen die zich bezighouden met onderzoek en studie.

Zoals de werkgroep Genealogie die onderzoek doet naar Helmondse families. Vele duizenden overlijdensadvertenties en rouwkaarten zijn gedigitaliseerd. Deze staan op de website van het Nederlands Familieberichten Archief.

Herinneringsprentjes worden echter gedigitaliseerd door de werkgroep Bidprentjes. Dat zijn er inmiddels ruim 95.000. Daar komen vervolgens ruim 5.000 items per jaar bij. Deze digitale databank is te vinden op Nederlands Bidprentjes Archief.

De werkgroep ‘Helmond binnen de Wallen’ verricht verder weer onderzoek naar de bewoning van het centrum. Op Helmond binnen de Wallen staat een database met alle eigenaren en bewoners van de percelen.

Ook de werkgroep Historische Geografie digitaliseert volop. Voornamelijk kadasterkaarten met bijbehorende gegevens. Te zien op de website Historische Geografie Brabant.

Ten slotte verzorgt de werkgroep Redactie de uitgave van het tijdschrift ‘Helmonds Heem’.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. j.h.w van stiphout Reply

    heemkunde Helmont 75 JAAR !! proficiat

  2. Gert H.M. Bouten Reply

    Heemkundekring Helmont gefeliciteerd met deze mijlpaal. Ga zo door, zodat ons erfgoed behouden blijft. Ik wens jullie daarbij heel veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *