Helmond en regio: door met Meld Misdaad Anoniem

De gemeenten Helmond, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren gaan samen door met Meld Misdaad Anoniem (M). De pilot liep voor een jaar. In totaal werden sinds het begin in september 2020 ruim 250 meldingen ontvangen en verder onderzocht.

Vanaf dat moment ontvangen de gemeenten rechtstreeks de meldingen die bij M. binnenkomen. De melders blijven anoniem. De meldingen in de Peelgemeenten hadden vaak met drugs te maken, maar ook kwamen er meldingen over corona, prostitutie, illegaal vuurwerk en uitkeringsfraude. Alle meldingen voor de gemeente zijn in onderzoek genomen.

Melden is belangrijk

De burgemeesters van de zes gemeenten roepen hun inwoners op om zaken te blijven melden: “Meld zaken, ook als u twijfelt. We gaan zorgvuldig met alle meldingen om. U hoeft dus niet bang te zijn dat u iemand onterecht beschuldigt. U ziet daarom vaak niet meteen actie na uw melding. Er is vaak nader onderzoek nodig voor we tot actie kunnen overgaan. Een melding is belangrijk. Het kan ons op het juiste spoor zetten of het ontbrekende puzzelstukje vormen in een onderzoek. Melden kan bij de gemeente of de politie en dus ook volledig anoniem bij M.”

Als een melding via M. binnen komt, wordt deze eerst nader onderzocht. De gemeente bekijkt wat er over de persoon, pand of locatie bekend is. Zijn er meer meldingen over binnen gekomen? Of is er al vaker een controle geweest? De gemeente kan ook aan partners vragen wat zij weten over de locatie. Bijvoorbeeld bij de politie, omgevingsdienst of Senzer. Pas als er voldoende informatie bekend is over misstanden of overtredingen, volgt er onderzoek en mogelijk een controle. Dat gebeurt door de gemeente of door het Peelland Interventie Team (PIT).

Melden kan op telefoonnummer 0800-7000 of op www.meldmisdaadanoniem.nl. M. geeft meldingen door aan onder andere de politie en gemeente. De gemeente  en politie weten dus niet van wie de melding komt.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *