Helmond kan 500 tijdelijke woningen bouwen in ‘slimme wijk’
  • De gemeente Helmond heeft goed nieuws gekregen. De subsidieaanvraag voor de versnelde bouw van 500 woningen in de slimme wijk van Brainport Smart District, is goedgekeurd.

De gemeente diende een aanvraag in samen met de gemeenten Eindhoven, Helmond en Geldrop-Mierlo. Het ging om een bijdrage uit de pot voor woningbouw van het ministerie. Naast geld voor het Helmondse project, komt er ook een bijdrage uit Den Haag voor plannen in Geldrop Centrum en Eindhoven District E. In totaal kunnen er nu ongeveer 1850 woningen in deze regio gebouwd worden. Het ministerie ondersteunt de projecten met ruim 12.5 miljoen euro. Voorwaarde is dat de gemeenten een zelfde bedrag inleggen. Met deze bijdrage van het Rijk is het voor de gemeenten mogelijk om betaalbare woningen te realiseren voor mensen die nu bijvoorbeeld lang op een woning moeten wachten.

Tijdelijke woningen

Helmond krijgt 3,2 miljoen en de gemeente draagt hetzelfde bedrag bij. Met dit geld worden 500 tijdelijke woningen in Brainport Smart District (BSD) gebouwd. Ze blijven in principe 15 jaar staan. De eerste worden nog dit jaar opgeleverd. Het gaat om woningen voor een- of tweepersoons huishoudens. Wethouder Cathalijne Dortmans: “Met dit project zetten we in op een brede doelgroep waarin leeftijd en portemonnee geen rol mogen spelen. Het is voor mensen die in deze wijk van innovatie en duurzaamheid, wíllen wonen. Maar ook een project voor begeleidt wonen zou er ondergebracht kunnen worden bijvoorbeeld.”

Hoe het er allemaal uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dortmans: “Maar met deze toekenning wordt het vormgeven gemakkelijker. Verder hebben we het geld ook nodig om de woningen betaalbaar te houden, voor de inrichting van de ruimte en voor een slimme infrastructuur.” De tijdelijke woningbouw draagt volgens de Helmondse wethouder in ieder geval bij aan het op korte termijn oplossen van het woningtekort.

Tweede keer gescoord

De gemeente Helmond heeft met deze toekenning voor de tweede keer ‘gescoord’, zegt Dortmans tevreden. Bij de eerste subsidieronde kreeg Helmond geld voor de ontwikkelingen aan de noordkant van het centrum. Er komt ook nog een derde ronde. Ook dan doet de gemeente weer een poging. Want de ambitie van de gemeente is om de komende tien jaar, 2000 woningen toe te voegen aan het centrum. Door de impulsgelden kunnen er dus al 900 woningen aan de noordkant versneld gebouwd worden. En nu dan de 500 tijdelijke woningen in de Brainport Smart District vlakbij Brandevoort.

Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE)

Het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) bestaat uit de gemeenten Best, Eindhoven, GeldropMierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre. Zij werken samen op vier thema’s: Wonen, Economie, Voorzieningen & Evenementen en Ruimte.  

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Willeke Reply

    Zou tijd worden 10
    Jaar op een wachtlijst is niet normaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *