Helmond scoort als fietsgemeente bovengemiddeld

Helmond scoort bovengemiddeld als fietsgemeente. Dat blijkt uit de cijfers van de verkiezing van de Fietsgemeente 2024, opgezet door de Fietsersbond. Alle Nederlandse gemeenten deden aan deze verkiezing mee.

In het najaar van 2023 hebben de Nederlandse fietsers meer dan 46.000 enquêtes ingevuld, verdeeld over alle gemeenten in Nederland. Op donderdag 6 juni maakte de Fietsersbond bekend dat de gemeente Noord-Beveland is uitgeroepen tot Fietsgemeente 2024. Ook Helmond doet het niet slecht, want de stad scoort ‘bovengemiddeld’.

Categorieën
De vragen uit de publieksenquête van Fietsgemeente 2024 waren verdeeld over vijf categorieën: 8-80, beleving, onderhoud, netwerk en infrastructuur. Daarnaast voegde de Fietsersbond enkele objectieve gegevens toe over het fietsen in de Nederlandse gemeenten. Daarbij gaat het om de omrijdfactor, rotondes, 50 km/u en stedelijke dichtheid. Op een schaal van 1 (zeer slecht) tot 5 (Uitstekend) kwam Helmond voor de eerste vijf categorieën op de volgende score uit:

8-80: 3,4
Deze categorie vertelt iets over hoe het is om in Helmond als kwetsbaardere fietser te fietsen, denk hierbij aan 8- en 80-jarigen.

Beleving: 3,6
Hoe ervaren fietsers het om in de gemeente Helmond te fietsen? Is het stressvol of ontspannen om hier te fietsen?

Onderhoud: 3,3
Onderhoudt de gemeente de infrastructuur ook goed? Denk hierbij aan aspecten als afwatering en kuilen in de weg, maar ook aan winteronderhoud en het verwijderen van blad.

Netwerk: 3,9
Is het fietsnetwerk logisch gekozen, kun je makkelijk je route vinden en rij je niet te veel om?

Infrastructuur: 3,5
Hoe is de infrastructuur geregeld, ligt er voldoende comfortabele verharding, zijn er voldoende parkeerplekken van voldoende kwaliteit?

Objectieve gegevens
Ook voor de objectieve gegevens over de gemeente werd een beoordeling afgegeven. Die zag er als volgt uit:

Omrijdfactor: 3,8
Als we ritten plannen vanuit een centraal punt naar punten die hemelsbreed een kilometer verderop liggen, hoeveel moeten we dan meer fietsen dan die ene kilometer? Hoe kleiner die afstand, hoe hoger de score.

Rotondes: 2
Zijn de rotondes binnen de gemeente zo ontworpen dat fietsers op de rotonde voorrang hebben? Sommige gemeenten scoren hier 0 punten omdat ze geen rotondes hebben. In Helmond zijn er volgens de beoordeling nog te weinig rotondes waar voorrang voor fietsers geldt.

50 km/u: 2,6
Hoge snelheidsverschillen zorgen voor gevaarlijke situaties. Daarom is het veiliger om langs 50 km/u wegen aparte fietspaden aan te leggen. Deze score geeft aan of Helmond dit ook doet. Als de fietser de weg nog direct met de auto deelt, dan scoort de gemeente lager. In Helmond valt de score dus iets lager uit

Stedelijke dichtheid
Hoe dichter een gemeente bebouwd is, des te meer bestemmingen liggen er op fietsafstand. Omdat het onzin is om een klein dorp te vergelijken met een grote stad geeft deze score aan hoe verstedelijkt een gemeente is, vergeleken met gemeenten van vergelijkbare omvang.

Uiteindelijk scoort de gemeente Helmond een 3,5. Het gemiddelde van alle bovenstaande schalen is genomen, waarbij de schalen gebaseerd op de enquête tweemaal ingebracht zijn. Die tellen dus dubbel zo zwaar mee.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *