Helmond Sport: ‘Jeugdopleiding moet levensader van de club worden’

Helmond Sport moet net als tal van andere clubs in de Eerste Divisie creatief zijn tijdens de coronacrisis. Toch kijken de Kattenmeppers hoopvol naar de toekomst. DitisHelmond sprak met technisch coördinator Louis Coolen over de toekomst van de club.

Dat Helmond Sport op het moment niet kan concurreren met de zogenaamde ‘bovenkant’ van de Eerste Divisie heeft te maken met het budget zo vertelt Louis. ”Tegenwoordig is het budget in de voetballerij erg belangrijk. Wij hebben de laagste begroting van het betaald voetbal. We moeten alle eindjes aan elkaar knopen om te overleven en voetbal centraal te laten staan.”

Helmond Sport is blij dat de sponsoren trouw zijn en de club blijven helpen. ”We worden onder andere op de been gehouden door bedrijven uit Helmond en omstreken, dat is in de corona-situatie ontzettend belangrijk. Daarom is het zo belangrijk dat de wedstrijden volledig worden uitgezonden. Die bedrijven die ons steunen, willen logischerwijs wel zichtbaar zijn.”

Jeugdopleiding

Om in de toekomst aan te haken bij de top van de Eerste Divisie zal Helmond Sport waarde moeten creëren op het veld. De club hoopt door middel van het stadion en een jeugdopleiding de stap te kunnen maken richting de subtop. ”De levensader van de club is een jeugdopleiding. We zijn er sinds een paar jaar mee bezig om deze op te zetten. Er zijn ondertussen drie jeugdteams (013, 014 en 015) en deze zullen de jeugdopleiding doorlopen. We zorgen ervoor dat we over een aantal jaren een volledige jeugdopleiding hebben, met meerdere teams richting het eerste”, zegt Louis.

Samenwerkingsverband

Helmond Sport werkt samen met VVV-Venlo en KV Mechelen. De Helmondse club is blij met die samenwerking en met de spelers. ”We hebben op het moment bijvoorbeeld vier spelers van VVV die hier voetballen. Voor die jongens is Helmond Sport de ideale tussenstap, omdat de stap van de 021 naar het eerste voor sommige jongens te groot is.”

Louis vindt dat er soms slecht om wordt gegaan met jeugdspelers. ”Bij sommige clubs verhuren ze spelers om er maar vanaf te zijn. Zo hoor je niet om te gaan met je spelers. Je moet hen verhuren aan clubs omdat je toekomst ziet in die spelers. Zowel VVV als KV Mechelen denken goed mee met de spelers en de clubs.”

Toekomst

Helmond Sport wil uit de ‘overlevingsfase’ en over een aantal jaar structureel meedoen om de play-off plekken. Het stadion van Helmond Sport  wordt verbouwd en vernieuwd. De hoop is dat de klus begin 2024 klaar is. Het nieuwe stadion, mét de opkomende jeugdopleiding, moet in de toekomst voor betere jaren gaan zorgen.

Foto: Kees Gruyters

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Bram van Doorn

Bram van Doorn volgt Helmondse sporters en sportverenigingen voor DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *