Helmond vergoedt blijvend beweegprogramma Q-koorts

Sinds 2018 vergoedt de gemeente jaarlijks het beweegprogramma voor inwoners met chronische klachten vanwege Q-koorts. De gemeente heeft onlangs besloten om de kosten voor dit beweegprogramma vanaf 2022 structureel te betalen. Zo kunnen inwoners met chronische Q-koorts blijven rekenen op passende hulp.

Stichting Q-support (een expertisecentrum voor Q-koorts) heeft dit beweegprogramma voor Q-koortspatiënten ontwikkeld, samen met deskundige fysiotherapeuten. Tot en met 2017 werd dit beweegprogramma nog vergoed via Q-support. Omdat de stichting moest stoppen met de financiering, ging het over naar de reguliere zorg. Q-koorts is echter nog steeds niet opgenomen als chronische ziekte in de zorgverzekeringswet.

Als een ziekte is opgenomen als chronische ziekte in de wet, dan moeten verzekeraars namelijk in actie komen voor deze doelgroep. Bijvoorbeeld door fysiotherapie na een aantal behandelingen onbeperkt uit het basispakket te betalen. Nog steeds kunnen de patiënten met chronische Q-koorts niet terecht bij de zorgverzekeraars voor extra ondersteuning met bijvoorbeeld een beweegprogramma. Om deze inwoners te helpen heeft de gemeente dus besloten om het beweegprogramma voor Q-koortspatiënten te blijven vergoeden.

Wethouder Cathalijne Dortmans (gezondheid): ‘Het wordt tijd dat chronische klachten ook serieus genomen worden door het Rijk en zorgverzekeraars. We vinden het dan ook van belang dat het voor Helmondse Q-koortspatiënten blijvend mogelijk blijft om dit beweegprogramma te volgen. Chronische klachten als gevolg van Q-koorts zijn voor inwoners al vervelend genoeg.” De gemeente biedt het beweegprogramma als individuele Wmo-voorziening aan.’

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *