Helmonder (29) vrijgesproken van verkrachting in Nijmegen

Een 29-jarige man uit Helmond is door de rechtbank vrijgesproken van verkrachting in Nijmegen, zo meldt de website Nijmegen.Nieuws.nl. Volgens de rechtbank is er geen wettig en overtuigend bewijs dat er sprake was van dwang.

De zaak kwam aan het rollen toen een 25-jarige vrouw aangifte deed van verkrachting tegen de 29-jarige Helmonder. De man en vrouw kwamen met elkaar in contact via Snapchat. Zij ontmoetten elkaar vervolgens op 4 maart 2023 bij een uitgaansgelegenheid in Nijmegen. Die nacht reden zij samen met een vriendin van de vrouw en de halfbroer van de man naar het huis van de vrouw. Eenmaal thuis ging de man naar de slaapkamer van de vrouw, even later gevolgd door de vrouw. Daar hadden zij seks met elkaar. Volgens de man gebeurde dit vrijwillig en was er sprake van wederzijdse instemming. Maar de vrouw verklaarde bij de politie dat sprake was van dwang. Hij kneep onder meer haar keel dicht en sloeg haar op haar hoofd. Ook ging hij door toen de vrouw schreeuwde dat hij moest stoppen.

Twee personen
Volgens de rechtbank kenmerkt dit type zaken zich door het feit dat slechts twee personen aanwezig waren bij de seksuele handelingen. Ook in dit geval was er verder geen getuige die de seksuele handelingen heeft gezien. “Om die reden moeten we extra zorgvuldig naar de afgelegde verklaringen kijken”, zo benadrukte de rechtbank. “Zeker als het, zoals in dit geval, om een ontkennende verdachte gaat.”

De rechtbank constateert dat de vrouw op verschillende punten wisselend heeft verklaard bij de politie. Door deze inconsistenties ‘moet de rechtbank behoedzaam omgaan met de verklaringen van de vrouw’. Dit betekent niet dat haar verklaring onvoldoende betrouwbaar is en daarom terzijde moet worden geschoven. Maar wel moet de rechtbank beoordelen of haar verklaring voldoende steun vindt in ander bewijs.

Verwondingen
Bij de vrouw werden tijdens het forensisch onderzoek verwondingen gezien. Maar volgens de rechtbank is het niet zeker dat deze verwondingen het gevolg zijn van onvrijwillige seksuele handelingen. Daarom vormen de verwondingen geen ondersteuning voor de verklaring van de vrouw dat sprake was van dwang.

Vriendin
Ook de vriendin van de vrouw legde een getuigenverklaring af. Zij zat in de woonkamer op het moment dat de man en vrouw boven in de slaapkamer waren. De rechtbank stelt vast dat de verklaring van die vriendin op verschillende punten niet rijmt met de verklaring van de vrouw. Zo verklaarde de vrouw dat ze schreeuwde. En dat het bed een bonkend, schuivend geluid maakte. Ook zou de hond in de woonkamer aan het janken zijn alsof er iets ergs gebeurde. Zij verklaarde dat haar vriendin dit had moeten horen. Maar die verklaarde dat zij zowel de vrouw als de hond niet heeft gehoord. De hond was rustig aan het eten.

Overstuur
Wel verklaarde de vriendin dat de vrouw overstuur was toen zij weer beneden kwam. Maar volgens de Helmonder begon   verklaarde echter dat de vrouw ineens over haar vriend begon terwijl ze in bed lagen. Ze begon te huilen en zei dat ze wilde stoppen. De vrouw ging vervolgens naar beneden. De rechtbank kan het scenario dat de man schetst – dat de emotie bij de vrouw mogelijk werd veroorzaakt doordat zij zich schuldig voelde richting haar vriend-  niet zonder meer uitsluiten. Daarbij is van belang dat de vrouw in haar verklaring bevestigde dat zij een vriend had.

Onvoldoende bewijs
Al met al oordeelt de rechtbank dat niet wettig en overtuigend kan worden bewezen dat er sprake was van dwang. De vrouw heeft wisselend verklaard en bovendien is er onvoldoende ondersteunend bewijs gevonden voor haar verklaring. Daarom spreekt de rechtbank de Helmonder vrij van verkrachting.

[Foto: Pixabay]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *