Helmondse scouts maken het goed op ‘oververhitte’ Jamboree

De tientallen scouts uit Helmond en omgeving die momenteel in Zuid-Korea meedoen aan de World Scout Jamboree maken het goed. De laatste dagen kwamen er verontrustende berichten uit het land, dat momenteel wordt geteisterd door een hittegolf; temperaturen liepen op tot 38 graden.

Er doen 40.000 scouts mee aan het mondiale evenement, onder wie 2000 Nederlanders. De laatste dagen werden honderden deelnemers onder wie zeker acht Nederlandse scouts bevangen door de hitte. De organisatie was eerder niet berekend op de extreme omstandigheden, maar inmiddels zijn er maatregelen genomen.

Vragen van ongeruste ouders

Vanuit Helmond doen drie scoutinggroepen mee aan de World Scout Jamboree: scouting Rijpelberg, Brandevoort en Leonadus. Scouting Leonardus vormt met andere padvinders uit de regio de Mierenleeuw-troep, een groep van 36 kinderen en vier begeleiders. “We krijgen door het nieuws veel vragen van ongeruste ouders, maar gelukkig heeft onze groep geen problemen gehad”, vertelt secretaris Eric van Berlo van Scouting Leonardus.

Airco en koelwagens

“We hebben een begeleider van onze scouting ter plekke en hij meldt dat er inmiddels koelwagens met water op het enorme scoutingterrein zijn neergezet. Er zijn extra schaduwpunten ingericht en 600 bussen met airco zorgen voor verkoeling waar nodig. Daarnaast is het dagprogramma aangepast en wordt er gewerkt met een tropenrooster.”

Roos (15) en Bart (17) Grutterink uit Helmond zijn momenteel op de 25ste World Scout Jamboree in Zuid-Korea

Meer geruststellende woorden komen van bestuurslid Peter Grutterink van Scouting Rijpelberg. “Wij hebben vier kinderen van onze scouting in Zuid-Korea, onder wie mijn dochter Roos (15) en zoon Bart (17).” Zijn kinderen behoren bij de pijlstaartvlindertroep, waar meerdere scouts uit de regio Helmond zijn ondergebracht.

Leren en overleven

“Onze scouts lijken niet heel bezig te zijn met de hittegolf. Ja, het is erg warm, maar scouts moeten zich ook in extreme omstandigheden staande weten te houden.” Peter Grutterink en zijn vrouw waren zo’n twintig jaar geleden zelf deelnemer aan twee extreme World Scout Jamborees. Hij kent de omstandigheden waarin zijn kinderen momenteel verkeren, en heeft alle vertrouwen in de organisatie ter plaatse, die erg groot en goed is. “Wij  hadden twintig jaar geleden ook extreme weersomstandigheden tijdens jamborees in Chili en Thailand; we hebben het overleefd en erg veel geleerd. En dat is nou precies de bedoeling.”

Lees ook: ‘Avontuur voor Helmondse scouts in Zuid-Korea begonnen‘ 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *