Tattoo-artist Kaja Nijssen won afgelopen weekend twee prijzen op de Den Bosch Tattoo Convention. De eigenaresse van Ink United uit Brandevoort ging er met de eerste prijs vandoor in de categorie ‘Fineline’ en nam de tweede podiumpositie in bij de categorie ‘Best of Color’. De competitie was zwaar, want de beste tattooshops uit binnen- en buitenland deden mee. Toch liet de Helmondse ‘met haar kleine shop’ deze grote namen stof happen.

De tatoeagestijl ‘fineline’ bestaat uit kleine, strakke lijnen. Het is pas sinds een jaar dat deze stijl in wedstrijden wordt meegenomen. “Het is een redelijk nieuwe categorie waarin sinds kort prijzen te winnen zijn op conventies”, legt Nijssen uit. “Ik tatoeëer deze kunstvorm al enige tijd. Toen ik zag dat je er een prijs mee kon winnen, heb ik direct een trouwe klant gebeld. Op de vraag of ze mijn menselijke canvas op de conventie wilde zijn, zei ze meteen ja.”

Nijssen tatoeëerde een pioenroos op de rug en schouder van haar ‘levende doek’. Met succes dus. “Het was een heel leuke, ontspannen dag die zondag. Stress was er niet. Ik voelde weinig druk. Zaterdag was het spannender, moet ik zeggen. Toen stond ‘Best of Color’ op het programma. Er waren teams van de beste tattooshops uit binnen- en buitenland. Daar moet je als kleine shop dan tegen strijden. De tweede plek had ik niet verwacht.”

Zeemanstatoeage
In de categorie ‘Best of Color’ deed Nijssen met een tattoo in de neo-traditional stijl mee. “Dat moet je zien als een moderne versie van de ouderwetse zeemanstatoeage”, verduidelijkt ze. “Er wordt met dikke lijnen gewerkt en met felle knalkleuren.”

De twee nieuwe bekers in haar shop moet je volgens Nijssen zien als eretitels. “Je verdient zo het respect van je collega’s. Het winnen van de eerste prijs op het gebied van ‘finelines leverde me ineens veel volgers op mijn sociale mediakanalen op. Deze stijl is erg populair en toegankelijk. Mensen willen er meer van weten en na wat googelen zien ze dan mijn naam voorbijkomen. Erg leuk.”

Op details letten
De Helmondse benijdt de jury van Tattoo Convention Den Bosch niet: “Het moet ontzettend lastig zijn om uit al die verschillende kunstwerken de mooiste te kiezen. Bij het beoordelen wordt gekeken naar het ontwerp, de techniek, de strakheid van de lijnen en de saturatie (hoe dik en gelijkmatig de inkt is aangebracht. red).”

Ook de plaatsing van de tatoeages en de manier waarop een tatoeëerder met de huid omgaat, tellen mee bij de beoordeling. “Hoe rustiger de huid, hoe beter”, legt Nijssen uit.  “Op het eerste gezicht zien alle tatoeages er prachtig uit. Dat zijn ze ook. Als je dichtbij kijkt, zie je misschien dat bepaalde lijnen net iets minder strak gezet zijn. Of dat de kleur er net niet goed uitziet. Op dit soort details moet de jury letten.”

Mensen blij maken
Nijssen is 28 jaar, runt Ink United met haar broer Swen en heeft een aantal prijzen op zak. Hoe ziet de toekomst eruit? “Volgend jaar hoop ik veel te reizen en als gastartiest te werken bij grote tattooshops. Ook wil ik de legendes uit het vak ontmoeten. Ik hoop dit werk nog heel lang te doen, want het is geweldig om dagelijks zoveel mensen blij te maken.”

Dat ‘blij maken’ mag je letterlijk nemen. Sommige tatoeages hebben een levensveranderend effect. “Mensen komen omdat ze geliefden willen herdenken of een bepaalde periode in hun leven willen afsluiten. Hun verhaal verwerk ik in inkt. Als de tattoo af is, zie ik soms een verandering in de blik van mijn klanten. Ze ervaren rust of opluchting. Dat is zo mooi en dankbaar om te doen.”

Zelfvertrouwen boost
Het zelfvertrouwen van sommige mensen krijgt een boost wanneer ze een tattoo hebben laten zetten. “Ik zie mensen binnenkomen die onzeker zijn over een bepaald deel van hun lichaam. Wanneer daar een tatoeage opstaat, zie je hen opleven. Mensen zijn ineens trots op hun lichaam. Het is niet de eerste keer dat ik verhalen hoor over mensen die alleen de deur uit durfden in hun winterjas, maar na een tattoosessie het liefste de hele dag in een T-shirt rondlopen.”

Foto’s: Ink United

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *