Helmondse toetsenist wil afstand tussen publiek en band wegnemen

De Helmondse toetsenist Jeroen Ermens vat honderd jaar popmuziek samen in een avondvullend programma. Het project ‘Timeless Grooves’ wordt drie avonden vertolkt in Post#5700 in Helmond en komt in de huidige vorm niet meer terug. Deze show moet publiek en band met elkaar verbinden, stelt Ermens die twee jaar van zijn leven in dit passieproject stopte: “Of dit de toekomst van de muziekindustrie is? De mijne misschien wel.”

De voorstellingen vinden vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni plaats in Post#5700. Na deze datum stopt ‘Timeless Grooves’, legt Ermens uit: “Het is wel mijn wens om meer van dit soort producties op te zetten.”

Het idee achter ‘Timeless Grooves’ ontstond twee jaar geleden. “Ik wilde af van de traditionele podiumervaring waar het publiek van een afstand naar een stel muzikanten kijkt”, legt Ermens uit. “Mijn doel was om dichter tot elkaar te komen door de letterlijke afstand tussen luisteraars en band weg te halen. In Post#5700 gebeurt dat, want band en publiek staan letterlijk naast elkaar.”

Dutch Dissease
De bezoekers worden omringd door muzikanten en kijken naar projecties op een muur. “In drie avonden nemen we bezoekers mee op een muzikale reis waar we honderd jaar popmuziek vieren. Die reis mag je letterlijk nemen, want terwijl je in je stoel naar muziek uit verschillende tijdperken luistert, zie je beelden die je meenemen naar die specifieke periode. Als we dieper ingaan op de ontstaansgeschiedenis van de blues, zijn visuals van New Orleans te zien, de bakermat van deze muziekstroming.”

Ermens wil muzikanten en luisteraars bijeenbrengen, maar gebruikt daarbij wel hoofdtelefoons. Alle bezoekers krijgen bij binnenkomst een koptelefoon op hun hoofd gezet. “In die zin lijkt het alsof je mensen van hun omgeving afsluit, maar dat is niet helemaal het geval”, legt hij uit. “Iedereen hoort namelijk tegelijkertijd dezelfde livemuziek. Een groot voordeel is dat niemand wordt afgeleid door ‘the Dutch Disease’ (het hinderlijk door concerten heenpraten. red). Iedereen heeft dezelfde beleving, maar dan zonder onderbrekingen.”

Passieproject
Ermens kwam twee jaar geleden met het idee om “wat anders” te doen. Toen hij eenmaal scherp had wat hij exact wilde opzetten, ging het snel. “In september pitchte ik het idee en kreeg ik zogenaamde makerssubsidie vanuit de gemeente om dit project uit te voeren. Tuurlijk zou ik het tof vinden om met ‘Timeless Grooves’ te touren, maar daarvoor kost dit project te veel. Het blijft dus bij drie concerten in Helmond en daarna stopt het.”

‘Timeless Grooves’ mag je met recht een passieproject noemen. Ermens heeft er twee jaar van zijn leven in gestopt. Nadat hij afstudeerde aan de Rockacademie ging hij met dit project aan de slag. “Mijn missie was om het Hammondorgel van top tot teen te leren kennen en te bespelen. Dat is gelukt en die kennis toon ik in ‘Timeless Grooves’.

Bijzondere combinatie
Honderd jaar popmuziek in een avondvullend project stoppen, klinkt als een op zijn zachtst gezegd “pittige klus” en dat is het ook. Ermens verdiepte zich onder meer in blues, gospel en rock & roll. Deze stijlen komen allemaal voorbij: “De kans bestaat dat er een genre bijzit dat je niet zo aanspreekt. Of dat even doorbijten is dan? Misschien wel, maar in mijn ervaring vinden bezoekers het sowieso gaaf om muzikanten hun hart en ziel in de muziek te zien storten. Dan maakt het niet eens zoveel uit welk genre gespeeld wordt.”

Naast het leren van muziek zat er meer werk in ‘Timeless Grooves’ voor Ermens. Er moest namelijk ook een verhaallijn uitgedacht worden: “Ik heb veel gepraat met regisseur John van der Sanden en hij heeft mij geholpen bij de presentatie. Bente van Beers ontwikkelde de visuals die het verhaal ondersteunen en de muziek begeleiden. Het is een bijzondere combinatie van kunst en muziek.”

Muzikale avonturiers
Met een voorstelling over honderd jaar popmuziek trek je een specifiek publiek. “’Timeless Grooves’ is opgezet als een toegankelijk project voor iedereen”, zegt de toetsenist. “Toch denk ik dat vooral muzikale avonturiers deze voorstelling bezoeken. De muziek die we spelen, bestaat niet uit bekende nummers. Dat is een bewuste keuze, omdat we de origine van bepaalde genres willen belichten. Als het een feest van herkenning wordt, leidt dat erg af. Er zitten zeker bekende liedjes tussen, maar we hebben die behoorlijk bewerkt zodat ze afwijken van het origineel.”

De combinatie van beeld en muziek moet voor drie speciale avonden zorgen. Ermens heeft er heel veel zijn in: “Of dit de toekomst van de muziekwereld is? Voor mij wel. Ik geniet ervan om op te treden en op festivals te staan, maar ‘Timeless Grooves’ vraagt meer van mijn creativiteit en dat is echt te gek. De grens tussen muzikant en luisteraar vervaagt en dat is echt bijzonder.”

[Foto: Anja/Pixabay]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *