In Nederland wonen zo’n 300.000 kinderen die nooit buitenspelen. Daarom namen Jantje Beton en Nickelodeon het initiatief tot het opzetten van de Nationale Buitenspeeldag. Volgens de initiatiefnemers een uitstekende gelegenheid voor burgemeesters om in gesprek te gaan met dé experts op het gebied van spelen: de kinderen. Daarbij hopen de initiatiefnemers tegelijk zo’n 100.000 kinderen te bereiken in ons land. Hiervoor gaan zelfs de tv-zenders Nickelodeon en Nick Jr. ‘op zwart’. “Bij Kinderdagverblijf De Bereboot spelen we altijd buiten”, zegt een van de medewerkers.

Nederland verandert deze woensdag in één grote speelplek. Ook bij Kinderdagverblijf De Bereboot in Helmond-Dierdonk staat deze dag alles in het teken van spelen en ontdekken. “Hier spelen de kinderen sowieso altijd buiten”, zegt Lonneke Dankers, pedagogisch specialist en Coach bij De Bereboot. “En dat van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Helaas is het nodig dat we zo’n dag organiseren. Want enorm veel kinderen hebben niet de mogelijkheid om buiten te spelen. Bijvoorbeeld omdat ze in een flat of appartement wonen. En dan blijven ze binnen voor een schermpje zitten. De Buitenspeeldag is wat dat betreft een goed signaal.”

Bewegen

Wat bewegen betreft mogen de kinderen deze dag niet mopperen. In het kader van de Nationale Buitenspeeldag is er in samenwerking met Jibb+ een speciale activiteit opgezet: een Stepstones Parcours. Bovendien heeft De Bereboot deze week de Peutervierdaagse op het programma staan. “Dat komt toevallig zo uit”, licht Lidian van Esch toe. Zij is Coördinator Peuterspeelzaal en Coördinator Kwaliteit, en mag vandaag opdraven in een berenkostuum. “Het is deze week namelijk ook de Week voor de Gezonde Jeugd. Tijdens de Peutervierdaagse wandelen we met de peuters door Dierdonk. In principe mogen onze kinderen ook aansluiten bij de andere wijken in de stad. Maar dat is helaas dit jaar niet gelukt. Het is ook nog maar de tweede editie. Dus volgend jaar hopen we meer aansluiting te krijgen bij de andere wijken.”

Geen burgemeester

Lidian vindt het jammer dat burgemeester Elly Blanksma op het laatste moment heeft afgezegd. “We hadden alles al in gereedheid gebracht voor de ontvangst van onze burgemeester. Maar helaas zegde ze op het laatste moment af. Wel een beetje jammer. Want zij kan natuurlijk een prima signaal afgeven aan de Helmonders. Waardoor in alle wijken het buitenspelen een stimulans krijgt. Maar goed, ze heeft waarschijnlijk een druk programma. En daar hebben we alle begrip voor.”

Groene Kinderopvang

De Bereboot werkt nauw samen met Jibb+ en zit ook in het Nationaal Preventieakkoord. Daarbij heeft het kinderdagverblijf behalve het keurmerk ‘Gezonde Kinderopvang‘ ook het keurmerk ‘Groene Kinderopvang’. “Als Groene Kinderopvang zijn we op dit moment uniek in Helmond”, aldus Lidian. “Hierbij komen thema’s als gezonde voeding, natuurbeleving, beweging en duurzaamheid bij elkaar. En dat is waarschijnlijk ook de reden dat we zelfs aanmeldingen krijgen van buiten Helmond. Bijvoorbeeld uit een stad als Eindhoven.”

Achtbaan

“We hebben onze kinderen gevraagd wat ze hier nog missen. Wat hun grootste wens is”, vertelt Lidian. “Uiteraard waren we erg benieuwd naar het antwoord. En eigenlijk ook wel verrast door het antwoord. We hadden namelijk verwacht dat ze om een iPad zouden vragen. Maar wat blijkt? Hun allergrootste wens is een achtbaan. Direct gevolgd door hutten bouwen en waterdieren vangen. Dat zegt al genoeg. En is tegelijk ook wel een beetje treurig, als je beseft hoeveel kinderen in ons land dat moeten missen.”

[Foto’s: Hans Choufoer]

 

 

 

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *