Honderdste editie Kunstlokaal42 met Maarten Doorman

Op woensdag 20 maart vindt de honderdste editie van Kunstlokaal42 plaats in Lokaal42 aan de Markt in Helmond. Voor deze bijzondere editie is ook een bijzondere gast uitgenodigd: schrijver en (kunst)filosoof Maarten Doorman.

“Dit is toch wel een bijzonder moment”, zegt Wim Maasakkers van Kunstlokaal42. “Honderd keer aandacht voor kunst en cultuur in de ruimste zin van het woord. Laagdrempelig, want voor iedereen toegankelijk én gratis. Elke maand op de derde woensdagavond een gastspreker en/of een centraal thema, altijd afgesloten met een vragen- of discussieronde. Want de doelstelling van Kunstlokaal42 is en blijft het op gang houden van het discours op gebied van kunst en cultuur. Met elkaar hierover in gesprek blijven, want we moeten het samen waarmaken.”

Maarten Doorman

Te gast tijdens de honderdste editie is schrijver en (kunst)filosoof Maarten Doorman. In 1994 promoveerde hij op zijn proefschrift ‘Steeds mooier. Over vooruitgang in de kunst’. Kunstlokaal42 heeft hem anno 2024 uitgenodigd met de vraag:  ‘We zijn nu 30 jaar verder. Is de kunst in de afgelopen jaren steeds mooier geworden? En is de kunst vooruitgegaan, en hoe dan?’

Maarten Doorman doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht. Hij is ook bijzonder hoogleraar Historische Cultuur van Duitsland, vanwege het Duitsland Instituut Amsterdam aan de Vrije Universiteit. Bovendien is hij medewerker van NRC. Meer informatie over Doorman vind je op de website www.maartendoorman.nl.

Wendingen

Maarten Doorman kijkt op woensdag 20 maart terug op wat hij in de afgelopen jaren over kunst schreef. Wat er allemaal gebeurde en welke wendingen het denken over kunst bij hem zelf genomen heeft. Het postmodernisme vierde het einde van de avantgarde, de digitale media veranderden het landschap, nieuwe vormen van engagement kwamen op en telkens was de vraag: waar gaat het nu om in de kunst? Hoe kunnen we begrijpen wat er aan de hand is als we door de trends heen kijken maar toch onze tijd proberen te verstaan? Wat maakt kunst urgent tot op vandaag?

Kunstlokaal42 start op woensdag 20 maart om 21.00 uur. Na afloop is er volop ruimte voor vragen en discussie.

Foto: Kunstlokaal42

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *