Hooikoortsseizoen voorlopig nog niet voorbij

Vorige week telden het Elkerliek ziekenhuis en het LUMC zeer veel graspollen. Deze aanhoudend hoge concentraties hebben inmiddels al veel gezondheidsklachten opgeleverd. Dat blijkt uit het aantal recepten voor hooikoortsmedicijnen dat is uitgegeven. Het graspollenseizoen loopt nu geleidelijk over in het bijvoetpollenseizoen. Die piekperiode wordt tussen 20 juli en 4 augustus verwacht. Daarmee is het hooikoortsseizoen voorlopig nog niet voorbij.

Bij het Elkerliek werden tot vorige week ruim 3.400 graspollen geteld. De teller van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) stond begin juli al op ruim 5100 graspollen die geteld zijn dit jaar. Sinds het jaar 2000 werden niet meer zoveel graspollen aangetroffen. Dit jaartotaal staat tot nu toe op de derde plek van hoogste jaren sinds 2000. Dit terwijl door de verdergaande verstedelijking rondom beide ziekenhuizen er de afgelopen jaren juist sprake was van een dalende trend in het aantal getelde graspollen.

Ideale omstandigheden voor pollen

De graspollenconcentratie kon zo hoog oplopen doordat de eerste maanden van dit jaar zeer nat en warm waren, waardoor de grassen goed groeiden. Vanaf het moment dat de grassen in bloei kwamen, viel er wekenlang geen druppel regen. De ideale omstandigheden voor graspollen. Opvallend aan dit jaar was dat de graspollenconcentratie lang hoog bleef. Normaal is het aantal dagen met een graspollenconcentratie boven de 80 pollen tussen de 2 en 15 dagen. Dit jaar kwam de pollenconcentratie 17 dagen boven de 80 bij het Elkerliek en 21 dagen boven de 80 bij het LUMC. Bij beide ziekenhuizen het hoogste aantal ooit.

Veel recepten voor hooikoortsmedicijnen

Mensen die gevoelig zijn voor graspollen hebben het effect van de hoge concentraties gemerkt. Ook mensen die normaal gesproken geen allergische klachten van graspollen hebben, kunnen dit jaar klachten ervaren hebben. Uit de gegevens van Service Apotheek blijkt dat huisartsen meer recepten voor hooikoortsmedicijnen uitschreven dan in voorgaande jaren. Het aantal recepten voor Fluticason, een neusspray die wordt voorgeschreven bij zwaardere klachten, lag gedurende de maanden mei en juni 21 procent hoger dan in 2021 en 12 procent hoger dan vorig jaar. Het aantal voorschriften voor Desloratadine, een tablet voor mensen met mildere klachten, lag 14 procent hoger dan in 2021 en 18 procent hoger dan vorig jaar. Het verloop van het aantal hooikoortsmedicijnen dat per week op recept is uitgeschreven en uitgegeven door Service Apotheek komt precies overeen met het verloop van het getelde aantal graspollen door het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis.

Start bijvoetpollenseizoen

De graspollenconcentratie is inmiddels over het hoogtepunt heen en nadert het einde. Dit betekent niet dat het hooikoortsseizoen voorbij is. Er zullen nog steeds graspollen in de lucht aanwezig zijn en momenteel komen ook de eerste bijvoetplanten in bloei. De verwachting is dat de piekperiode van het bijvoetpollenseizoen tussen 20 juli en 4 augustus zal liggen. Bijvoet bloeit korter dan graspollen en minder mensen zijn gevoelig voor bijvoetpollen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *