HPV-vaccinatiecampagne voor 19- t/m 26- jarigen van start

In 2023 ontvangen jongvolwassenen van 19 t/m 26 jaar, die geen of nog niet alle HPV- vaccinaties hebben gehad, de uitnodiging voor een gratis vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). HPV is een besmettelijk virus. Dit kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. De vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker en werd in 2022 voor het eerst behalve aan meisjes ook aan jongens aangeboden. GGD Brabant-Zuidoost start op 31 januari met vaccineren. Jongeren kunnen terecht op de (corona)vaccinatielocaties in Eindhoven en Helmond.

Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker

HPV is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus, waar acht op de tien mensen mee geïnfecteerd raken. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig en kan na jaren (een voorstadium van) kanker ontstaan. Er zijn meer dan honderd typen HPV, waaronder een aantal varianten met een hoog risico op kanker. De HPV-typen 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk, samen veroorzaken ze zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste gedeelte van de andere HPV-kankers. Het vaccin dat in het Rijksvaccinatieprogramma wordt aangeboden, beschermt tegen deze twee typen. Vaccinatie draagt ook bij aan de bescherming van de gehele bevolking via groepsimmuniteit doordat het virus zich minder makkelijk kan verspreiden. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, zo’n 1.100 vrouwen en circa 400 mannen. Hellen van Poppel, projectmanager HPV18+ bij GGD Brabant-Zuidoost: ‘In onze regio ontvangen de komende weken ruim 60.000 jongvolwassenen een uitnodiging. Wij hopen uiteraard op een hoge opkomst. Je beschermt immers niet alleen jezelf tegen 6 soorten kanker, maar ook je partner. En de vaccinaties zijn dit jaar gratis.’

Zelf een afspraak plannen

Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 (19- t/m 26-jarigen) kunnen via hpvafspraak.nl zelf een afspraak inplannen bij de GGD. Voor een goede en langdurige bescherming zijn twee vaccinaties nodig, met minimaal 5 maanden ertussen. De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het RIVM. De vaccinatie is voor jongvolwassenen tot en met 26 jaar gratis.

Waar kun je terecht in onze regio?

In onze regio starten wij vanaf 31 januari 2023 met vaccineren. Jongeren kunnen terecht op de (corona)vaccinatielocaties in Eindhoven en Helmond. Het is voor jongeren ook mogelijk om in een andere regio een afspraak te maken.

  • Vaccinatielocatie Eindhoven: Parking Antoon Coolenlaan 5
    Iedere week op woensdag en vrijdag, alleen op afspraak. Op zaterdag zijn de locaties Eindhoven en Helmond om en om open.
  • Vaccinatielocatie Helmond: Haverdijk 11
    Iedere week op dinsdag en donderdag, alleen op afspraak. Op zaterdag zijn de locaties Eindhoven en Helmond om en om open.

Lopende de campagne kunnen de openingstijden veranderen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door GGZ Oost Brabant

Wij staan voor 'gezondheid die je je eigen familie gunt' en zijn er voor burgers met complexe psychische zorgvragen. Voor hen bieden wij veilige menslievende zorg 'in het Brabantse land'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *