
Huis onder de Regenboog in Helmond voor iedereen
Nederland kent inmiddels 55 Regenbooggemeenten. Zij werken samen met het ministerie van OCW aan de verdere emancipatie en acceptatie van lhbtiqa+ inwoners. Afgelopen jaar opende aan de Mierloseweg in Helmond het Huis onder de Regenboog. Iedere zaterdag is het Huis van 14.00 tot 17.00 uur open voor iedere Helmonder.
Elke zaterdag ben je welkom in het Huis onder de Regenboog voor een gesprek, kopje koffie of thee, advies of gewoon voor de gezelligheid. Heb je vragen of twijfels over je seksualiteit of gender. Of heb je behoefte aan een gesprek. De vrijwilligers van het Huis onder de Regenboog staan voor je klaar. Wanneer je geen vervoer hebt of je wilt niet graag alleen over straat, kun je ook een beroep doen op de vrijwilligers. Zij halen je op en brengen je weer thuis. Daarvoor hoef je alleen maar even te bellen of te appen.
Visie
Stichting ‘Het Huis onder de Regenboog’ zet zich onafhankelijk in voor een veilig werk- en leefklimaat voor lhbtiqa+ in de gemeente Helmond e.o. Dit doet zij vanuit gelijkwaardigheid, verbondenheid en deskundigheid. Hierbij wordt uitdrukkelijk de samenwerking gezocht met reeds bestaande structuren en instanties op het gebied van de regenboog, zoals het COC.
Regenbooggemeente Helmond
In een interview met Movisie op 21 december 2023 gaf wethouder Harrie van Dijk aan; ‘Helmond heeft als ambitie om een inclusieve, duurzame en levendige stad te zijn. ‘Een sterker Helmond voor iedereen’ luidt deze ambitie. We willen de stad Helmond sterker maken op vele terreinen. Met een inclusieve, sterke stad kunnen we mensen erbij trekken die we anders zouden verliezen. Dit hebben wij in ons hele beleid en ambitieakkoord verweven. Ik geloof er echt in dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en zichzelf moet kunnen voelen, zich moet kunnen ontwikkelen en erbij moet kunnen horen. Daarom ook de keuze om regenbooggemeente te zijn, om met elkaar een krachtig signaal af te geven.Het streven naar een inclusieve samenleving komt niet tot uitdrukking in een specifiek inclusiebeleid, maar hoort diep in de vezels te zitten bij alles wat we als gemeenten doen. De gemeente Helmond werkt aan inclusiviteit, maar vind het ook belangrijk dat de regenbooggemeenschap zelf aan het roer staat.’
Start Roze50+ in 2023
In april 2023 organiseerden Helmond en Eindhoven ‘Oog voor roze Ouderen’. De groep roze ouderen wordt namelijk steeds groter. Veel roze ouderen kunnen zichzelf niet zijn in verzorgingstehuizen en gaan daarom weer terug ‘in de kast’. Zorginstellingen kunnen er veel aan doen om het klimaat voor deze ouderen te verbeteren. Vertegenwoordigers van Roze50+ hebben vorig jaar het initiatief genomen voor het organiseren van een rondreizende foto-expositie op diverse zorglocaties.
‘De kunst is om kansen en uitdagingen met elkaar te verbinden. Er zijn regelmatig negatieve reacties. Het gesprek hierover gaande houden is super belangrijk. We moeten ons ervan bewust zijn dat de regenbooggemeenschap erg divers is. Ondanks een mooi aanbod op basis van behoefte, is het een uitdaging om voor iedereen binnen deze gemeenschap een passend, aantrekkelijk aanbod te bieden. Het is ook goed om daar scherp op te blijven’, besluit wethouder Harrie van Dijk in het interview met Movisie.
Bron: Movisie 21-12-2023 met dank aan Wilbert Linders
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00