Huiskameratelier ook in Mierlo-Hout van start

Kunstkwartier is al enige tijd bezig met het huiskameratelier. Niet alleen bij Kunstkwartier en in de Ameideflat, maar nu ook in de Geseldonk in samenwerking met “Kansrijk Mierlo-Hout”. Het huiskameratelier is een plek waar senioren elkaar kunnen ontmoeten en creatief en muzikaal worden uitgedaagd. Het Huiskamer atelier biedt telkens nieuwe reeksen aan. De ene keer gaat het over fotografie, de andere keer ga je aan de slag met slagwerk en een volgende keer schrijf je een lied over je leven.

Achter Grootmoederskeukendeur

In dit huiskameratelier hebben Stichting “Goeikes”, Kunstkwartier en “Kansrijk Mierlo-Hout” de handen ineen geslagen. Senioren gaan in een ruimte met keuken onder begeleiding aan de slag om de smaak van vroeger samen te vatten in één kookboek. De verschillende onderdelen zijn:
Het recept
Suddervlees, griesmeelpudding of hutspot: allemaal gerechten die thuishoren in ons immaterieel erfgoed. Maar ook recepten die langzaam maar zeker uit de Hollandse keuken verdwijnen. De Nederlandse keuken wordt steeds meer geïnspireerd door allerlei invloeden van buitenaf. Een smaakvolle ontwikkeling, maar het mag niet onze eigen geschiedenis in de weg staan. Daarom laten we ouderen zelf hun favoriete recept(en) vastleggen in de vorm van een stilleven. Deze worden gecombineerd met het daadwerkelijke recept en vormen de basis voor het kookboek.
De apparatuur
Een snijbonenmolen, stoofmuts of handmixer: vroeger ging het koken er in veel gevallen heel anders aan toe. Sommige apparaten en hulpmiddelen worden vandaag de dag nog steeds gebruikt, andere verdwijnen langzaamaan naar de prullenbak. Net als de recepten zijn ook de fysieke keukens gemoderniseerd. Om die ontwikkeling te laten zien laten we ouderen apparaten fotograferen op 2 verschillende manieren: Als productfoto, maar ook als flat layfoto (een foto waarbij we het apparaat uit elkaar halen en elk afzonderlijk onderdeel laten zien). Een selectie van deze foto’s wordt inclusief kleine anekdotes geplaatst in het boek.
De koks
Naast de apparaten en de apparatuur zijn natuurlijk ook de koks zelf veranderd. Tegenwoordig wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen koken doordeweeks (snel en makkelijk) en het weekend (uitgebreid voor vrienden). Vroeger ging dat er anders aan toe. Onder begeleiding gaan de ouderen elkaar portretteren in de studio. Zij krijgen zo niet alleen een mooie foto van zichzelf, maar een aantal van de foto’s zullen ook terugkomen in het boek naast een interview over het koken van vroeger.

Op vrijdag 3 en 10 februari zijn al bijeenkomsten geweest, maar je kunt nog aansluiten voor het vervolg op 3, 10, 17 en 24 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur. Voor deze vier bijeenkomsten is de prijs € 6,00 inclusief koffie of thee. Heb je belangstelling, geef je dan op via info@kansrijkmierlohout.nl.

Huiskameratelier, daar zit muziek in!

Na het project “Achter Grootmoederskeukendeur” start het “Slagwerkproject”.
Heeft u behoefte aan gezellig samen zijn én wilt u iets leren?
Wilt u, uw muzikaliteit (her)ontdekken én nieuwe mensen leren kennen?
Houdt u van koffie (of thee) én boeiende gesprekken?
Dan is het huiskameratelier echt iets voor u!

Het huiskameratelier biedt de ideale combinatie van gezellig samenzijn en nieuwe dingen leren. Samen met een enthousiaste muziekdocent en een supervrijwilliger, werkt u in een aantal weken naar mooie resultaten. U krijgt uitdagende opdrachten en werkt op uw eigen niveau met verschillende instrumenten naar een gezamenlijke presentatie.

Wat gaat u doen:
U maakt kennis met verschillende slagwerkinstrumenten
U gaat samen muziek maken
U gaat samen muziek luisteren en bespreken
U leert mede muziekliefhebbers kennen.

Het huiskameratelier “Daar zit muziek in” komt van 10.00 u. tot 12.00 u. bijeen op de volgende vrijdagen: 31 maart, 7 april, 14 april, 21 april, 12 mei en 26 mei.
Voor deze zes bijeenkomsten is de prijs € 9,00 inclusief koffie of thee.
Heb je belangstelling, geef je dan op via info@kansrijkmierlohout.nl.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Wijkraad Mierlo-Hout

De stichting Wijkraad Mierlo-Hout is opgericht de leefbaarheid in Mierlo-Hout te bevorderen en om als intermediair te fungeren tussen de gemeente Helmond en de inwoners van Mierlo-Hout. Kijk voor meer informatie op www.wijkraadmierlohout.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *