Helmondse Patricia: ‘Ik heb het warm, nu mijn buren nog’

Patricia van Hemert uit Helmond heeft een bizar hoge energierekening. Waarschijnlijk veroorzaakt doordat haar niet voldoende geïsoleerde woning verwarmd wordt met alleen infraroodpanelen. Ze klopte talloze keren aan bij de verhuurder, zonder resultaat. Tot gisteren onverwacht woningstichting Compaen voor de deur stond. Met excuses en twee straalkachels. Bovendien is de lokale politiek zich met de kwestie gaan bemoeien.

Volgens energieleverancier Energiedirect een verbruik van boven de 8000 kWh, met een eindafrekening van ruim 4.500 euro. En nog steeds een koud huis. Een hoop energie slurpende problemen bij elkaar. En dat terwijl ze in een, op zijn zachtst gezegd, lichamelijk extreme herstelperiode zit. Compaen reageerde in eerste instantie niet op de vragen en klachten van Patricia.

Compaen verwarmt Patricia

Tot gisterenmiddag. Na het bezoek van Dit is Helmond stonden een woonconsulent en de coördinator Vastgoed van Compaen voor haar deur. Met twee straalkachels en welgemeende excuses. Zij vertelden Patricia dat maandag een vergadering gepland staat over welke oplossingen zij kunnen bieden. Ook kreeg ze de toezegging dat ze haar financieel gaan compenseren. Patricia is uiteraard erg blij met dit resultaat, maar realiseert zich tegelijk: “Ik heb het warm, nu mijn buren nog.”

Reactie van Compaen

Compaen heeft intussen officieel van zich laten horen via een persoonlijk verspreide brief en een statement op hun website. ‘We zijn momenteel actief bezig met het aanpakken van de gemelde warmteproblemen, want het comfort in onze huurwoningen en dat voor bewoners staat centraal voor Compaen.’ Verder vermeldt de website dat ze ‘samen met betreffende bewoners zoeken naar tijdelijke oplossingen om direct verlichting te bieden voor hen die te maken hebben met koude problemen.’

‘De kou is er nog niet uit’

Dat is ook wel nodig, vertelt Patricia: “Mijn onderbuurvrouw nam vandaag contact met mij op naar aanleiding van het interview met Dit is Helmond. Ik begreep van haar dat ze al een jaar probeert dit op te lossen, maar dat Compaen ook bij haar tot nu toe niks heeft gedaan. Ik verwacht dat ze dat nu wél gaan doen. Mijn acties hebben wat losgemaakt.” En het blijft niet bij twee bewoners. Ook een andere buurvrouw heeft haar verhaal gedaan bij Patricia: “Ik sprak ook een buurvrouw van een paar deuren verderop. Ze is al sinds januari bezig om haar verwarmingsprobleem op te lossen en heeft er zelfs een advocaat opgezet. Ze eistte onlangs dat alle bewoners zouden worden aangeschreven. Volgens haar zijn meerdere huurders al heel lang bezig met dit probleem.”

‘Nu mijn buren nog’

“Mijn Syrische buurman die op de hoek woont, heeft een ontzettend koud huis. Compaen zou na zijn klacht hebben aangegeven dat het kwam omdat hij te weinig meubels in zijn huis zou hebben.” Dus ging Patricia daar zelf een bezoekje brengen. “Het is ook echt een schrijnende situatie. Het huis is te slecht geïsoleerd. De infraroodpanelen werken zo slecht dat hij inmiddels gebruik maakt van een elektrische haard. Die staat letterlijk voor zijn neus in de zithoek. In de woonkamer is het met haard 15 graden, zonder haard 13. Op de slaapkamers is het 11 tot 12 graden. Over afgelopen jaar moesten ze 2.000 euro bijbetalen. Dus staan de panelen voortaan gewoon uit, omdat ze zoveel stroom gebruiken. Hij en zijn broer hebben ook meermaals geklaagd bij Compaen. Deze stuurde een keer een monteur, die alleen maar constateerde dat de infraroodpanelen gewoon werken. Maar ja, dat is niet de klacht. Zelf hebben ze inmiddels geprobeerd om iets te doen aan die slechte isolatie door een hoop kieren en gaten gewoon dicht te kitten.”

Warmgelopen

Patricia voelt zich een soort van ‘warmgelopen’. En zal zich blijven inzetten tot het voor iederéén opgelost is. Intussen heeft de politiek zich ook al gemeld bij haar. “Zowel Helder Helmond als CDA Helmond zijn voornemens om raadsvragen te stellen aan de verantwoordelijke wethouders. Ik ben daar ook weer heel blij mee en blijf doorgaan. Ook nu er voor mij wat geregeld lijkt te worden. Daarom is het fijn dat wij elkaar als buren eindelijk weten te vinden. Want het is vreselijk dat mijn buren nog steeds in de kou zitten.”

Lees ook: Helmondse Patricia: Mijn hele buurt zit in de kou

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Dit artikel heeft 4 reacties

 1. Mark Reply

  Die zijn energieklasse a en helemaal opgeknapt. Snap er niets van.

 2. Erik Reply

  Kan dit is Helmond geen actie starten om in ieder geval wat geld in te zamelen om zo de kosten te dekken?

 3. G M Ballij Reply

  Gelukkig word er wat aan gedaan
  Vind t onmenselijk dat mensen in de kou moeten zitten door de torenhoge rekening
  Zelfs die 1300 euro zijn niet toereikend
  Helaas .
  Hoop echt dat deze zaken worden rechtgezet Trui

 4. Boson Reply

  Het probleem zit mijn inziens deels in de “slechte” isolatie maar vooral in de manier waarop deze huurwoningen verwarmt worden. Ir panelen & electrische kacheltjes hebben een COP van 1. Dit betekent 1 kwh stroom erin = 1 kwh warmte eruit. (Dit klopt niet want kwh is niet de eenheid waarin warmte wordt uitgedrukt maar maakt de situatie wat eenvoudiger uit te leggen).
  Gas (cv ketel)= 1m3 gas is vergelijkbaar met 9,8 kwh stroom.

  Gerekend met prijsplafond:
  1m3 (€1.45] = 9.8 kwh ( 9.8 x € 0.40 = €3.92)

  Ja maar zonnepanelen… Zodra het zonnig is “gratis” stroom maar laat nou net het probleem zijn dat je gaat verwarmen in de maanden dat de zonnepanelen (veel) minder opbrengst hebben.
  Dus zadel je huurders op met een verwarmingsmogelijkheid die qua stroomkosten erg snel oploopt.

  Dus de straalkacheltjes leveren geen concrete oplossing.

  Mocht bovenstaande niet kloppen, corrigeer me vooral. Daar kunnen we allemaal van leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *