Veel Helmonders kennen hem: Louis Claassen. Al kwam Louis de laatste drie jaar vrijwel niet meer buiten de deur, toch kwam zijn overlijden op 3 maart jongstleden voor de meesten als een verrassing. Louis heeft veel betekend voor de Helmondse inwoners. En dan speciaal voor de ‘jeugd van vroeger’. Een kleine bloemlezing over zijn turbulente leven is dan ook op zijn plek.

Louis Claassen was iemand die altijd alles vol passie deed. In zijn jeugd wilde hij graag priester worden. Maar hij besloot het seminarie de rug toe te keren, omdat hij niet goed kon omgaan met het gezag van de broeders. Hij koos voor het vak van komiek en sloot zich aan bij Variétéshow Jacona. Hier leerde Louis jongleren, fietsen op een fiets met één wiel en de clown uithangen. Ook leerde hij er zijn grote liefde kennen: Maria Smits.

Clown Gray
Louis werkte destijds bij Leco. Maar hij had zijn hart zo verpand aan het spelen als clown, dat hij besloot fulltime artiest te worden. Hij trad op als clown Gray. Het werd, mede door zijn enorme passie voor het vak, een groot succes. Louis was het gelukkigst op het toneel waar hij kinderen mocht vermaken. Elk jaar gaf hij honderden shows voor steeds weer enthousiaste kinderen. In een tv-interview vertelde hij: “Ik kan me heel depressief voelen. Maar als ik dat clownspak aan heb, dan voel ik me ook weer kind en is alle narigheid verdwenen. Dan ben ik een ander mens. Ik zou niet weten wie er meer plezier heeft bij mijn optredens: de kinderen of ik.”

Alleskunner
Helaas zorgden zijn depressies er ook voor dat Louis stopte met het werken als clown. Maar hij stortte zich direct weer op andere passies. Zo ging hij aan de slag met een verzamelcentrale voor verzamelaars, een drukkerij, attractieverhuur, een bedankjeswinkel, kledingverhuur en ballonnendecoraties. Ook richtte hij een buurtvereniging op.

Cameraman
Toen zijn zoon Gilberto als programmaleider bij Omroep Helmond ging werken, vroeg deze zijn vader om mee te helpen als vrijwilliger. Zo deed Louis binnen korte tijd met een camera verslag van de evenementen in Helmond. Cameraman werd zijn nieuwe hobby én passie. Hij monteerde voor de omroep veel filmpjes over nieuwsitems en hield de website van de omroep bij. Noodgedwongen moest hij helaas stoppen. Want het werd voor Louis steeds moeilijker om grote afstanden te lopen, vooral vanwege zijn COPD.

Corona
Zoon Gilberto: “En toen kwam corona. Vanwege zijn COPD durfde pa niet meer naar buiten en niet meer onder de mensen te komen. Hij ging alleen naar buiten voor de vaccinatie en om de artsen te bezoeken. Hij kreeg te weinig beweging, ging steeds moeilijker lopen en uiteindelijk liep hij alleen nog veel te mopperen.” Louis stierf op 76-jarige leeftijd en op 10 maart namen familie, vrienden, kennissen en oud-vakgenoten afscheid van deze bijzondere bekende ‘Hellemonder’.

Wat had je een passie, een ondernemer pur sang

Als artiest, verzamelaar, zelfs als cameraman

Met je zwarte schoenen, zwarte broek en zwart vest,

Zelfs mopperen deed je met passie, vaak zelfs het best.

(gedicht op de overlijdenskaart)

Foto’s privéarchief familie Claassen

 

 

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Dit artikel heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *