Internationale Modderdag is modderfeestje

In 2009 werd er op een World Forum conventie de International Mudday besproken. De nationale modderdag. Ruim 160.000 kinderen in Nederland doen er inmiddels aan mee. En ongeveer ruim 100.000 in de rest van de wereld. Het is de tiende editie. De organisatie is in handen van het IVN en er kunnen scholen, verenigingen en buurtgroepen aan mee doen. Dus ook in Helmond werden er enkele modderdagen georganiseerd en dat zijn speeltuin Rijpelroets en kinderdagverblijf De Berenboot uit Dierdonk.

Op uitnodiging van de Berenboot kon ik eens een kijkje nemen op modderdag, met het advies wel even op te passen met de camera want het kon er wel eens modderig aan toe gaan. Nu, dat heb ik geweten. Er werd van alles gedaan met het accent het spelen en stoeien in de modder. Bij aankomst in Dierdonk waren er al enkele juffen die met een tuinslang en emmers water flink aan het sproeien waren op een enorm stuk zeildoek. Toen mochten de kinderen aan de slag. Een enkeling keek wel wat vreemd want het is eigenlijk niet netjes je kleren vuil te maken in de modder. Maar toen de juffen eenmaal losgingen vlogen de kinderen heen en weer over en door de modder en was er geen schoon kledingstuk meer te zien. En iedereen had de grootste lol.

Een collega fotograaf  en ik als wijkreporter moesten erg uitkijken naar rondvliegende spatten modder. (Toch was het wel leuk, niet René?) Er waren zeilen uitgespreid, grote tractorbanden gevuld met modder en hier en daar (toch wel) verraderlijke kuilen gegraven. Er werden moddergevechten gehouden waar vooral de juffen het slachtoffer waren want die kans kregen de kinderen nooit meer. Na een klein uurtje vonden de fotografen het wel genoeg en kozen het hazenpad onder luid gelach en gejuich van de juffen en kinderen.

Speeltuin Rijpelroets

Bij speeltuin de Rijpelroets ging het er (gelukkig) wat rustiger aan toe. Ook hier was er voldoende modder en water aanwezig. Alleen was het nogal rustig wat de kinderen betreft. Tenminste, de kinderen die graag in de modder wilden spelen. Er konden ook moddertaartjes gemaakt worden of van de waterglijbaan afgegleden worden. Er waren veel kinderen aanwezig, maar niet elk kind mocht op de foto. Maar iedereen die het wel wilde kregen na afloop zelfs een modderdiploma. En ook hier hadden die kinderen de grootste lol. Zo werd modderdag een modderfeestje. De volgende modderdag staat gepland op 29 juni 2023.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Er was wel toestemming verleend voor de gefotografeerde kinderen.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.