Inzet verpleegkundige thuiszorg bij spoedhulp

Sinds enige tijd ondersteunt het verpleegtechnisch thuiszorgteam van Savant Zorg en de Zorgboog de huisartsenpost. Op die manier wordt geprobeerd de druk op de huisarts en de Spoedeisende Hulp verlichten.

Zorgverleners uit de regio Helmond – De Peel werken samen om ervoor te zorgen dat patiënten snel én op de juiste plek hulp krijgen. Gespecialiseerd verpleegkundige Eline Beniers van Savant Zorg: “De huisartsenpost schakelt ons onder andere in voor een gezondheidscheck bij cliënten thuis. Dan meet een verpleegkundige bijvoorbeeld de bloeddruk, hartslag, verstoorde bloedsuikerspiegel en/of lichaamstemperatuur. Maar we verrichten ook technische handelingen, zoals het inbrengen van een infuus of het verzorgen van wonden. Onze bevindingen koppelen we terug naar de triagist op de huisartsenpost,’ vertelt Eline Beniers.

Comfortabel

Lous Laurijssen is gespecialiseerd verpleegkundige bij de Zorgboog:  “Op deze manier kan een ziekenhuisopname of een ritje door de dienstdoende huisarts voorkomen worden. “Daarnaast vinden veel patiënten het comfortabeler om thuis behandeld te worden. Dat is toch meer vertrouwd dan in het ziekenhuis of bij de huisartsenpost.” Eline vertelt dat deze ‘extra taak’ bijdraagt aan een gevarieerde werkweek: ‘Het is voordat mijn dienst begint nooit in te schatten hoeveel oproepen ik krijg en hoeveel tijd ik daar mee kwijt ben. Maar dat maakt het werk afwisselend.”

Ook een ‘niet pluis gevoel’ van de huisarts kan reden zijn om een verpleegkundige op pad te sturen. Lous: “Het voordeel is dat wij de thuissituatie zien en daardoor beter én sneller kunnen inschatten of een voorgevoel klopt. Denk bijvoorbeeld aan het opmerken van een bleke huidskleur of een onregelmatig hartritme.”

Stappen zetten

De twee verpleegkundigen hopen dat in de toekomst de lijnen tussen de huisartsenpost en thuiszorg nog korter worden. “Wij hebben veel kennis van ziektebeelden, de zorg thuis én wij kunnen bepaalde zorghandelingen verlenen. Zo kunnen we mensen snel helpen en verlichten we samen de druk op de zorg.”

De partners van het Spoedzorgnetwerk Helmond – De Peel zijn: Elkerliek Ziekenhuis, Huisartsenpost Oost-Brabant, Savant Zorg, De Zorgboog, GGZ Oost-Brabant, GGD BZ en de huisartsen in de regio.

Lous Laurijssen (wijkverpleegkundige VTT-team) en cliënt Marle Peet (Foto via Spoedzorgnetwerk Helmond – De Peel)

Eline Beniers (foto Spoedzorgnetwerk Helmond – De Peel)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *