IVN: lezing over natuurgebieden in Helmond

Vandaag, 1 februari 2023, werd een lezing gegeven door het IVN Helmond over de natuurgebieden in Helmond. De lezing werd gegeven door Anne Regts (een van de oprichters  van het IVN).

Er zijn er momenteel 14 natuurgebieden, maar er komt er binnenkort eentje bij en dat is het Gulden Land. Dit project is nog in ontwikkeling maar op de tekening zag het er zeer aantrekkelijk uit.

De natuurgebieden liggen vaak in of op vochtige gronden. Maar er zijn er ook die te vinden zijn op de droge gronden (zandgronden). Elke eerste zondag van de maand is er wel een publiekswandeling georganiseerd door het IVN. De natuurgebieden zijn erg in trek bij wandelaars, bikers en soms motorcrossers. En dat is niet altijd aantrekkelijk voor het leven in deze gebieden. Zoals reeën, en het andere (kleine) wild dat er leeft. Enkele natuurgebieden zijn de Bakelse Beemden, de Bikkels-en Brouwhuise heide, de Bundertjes, het Coovels bos, de Groene Punt en Buntven en Zandbosch om er maar enkele te noemen.

Er leeft van alles in deze gebieden. Niet alleen zijn er paddenstoelen te vinden maar ook insecten. Zoals de tijgerspin, ook wel wespspin genoemd, die vaak in en bij graspollen te vinden is. Ook planten zijn er genoeg te vinden zoals de bereklauw, wolfsklauw en de zonnedauw (die eigenlijk een vleeseter is).

Wat het gevogelte betreft ziet men vaak aalscholvers, ijsvogeltjes, putters en de reigerkolonie in de Warande.

Er werd te veel verteld om allemaal op te schrijven, maar dat het interessant was bleek uit de reacties van de bezoekers. Aan het einde van de lezing werd er nog een kleine quiz gehouden over de schedeltjes die men kon vinden in de natuurgebieden.

Voor mensen die meer willen weten over deze prachtige natuurgebieden kan men terecht op de site van het IVN. Het was zeer de moeite waard.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.