Jolanda gaat ‘Lopen voor Juul’ bij Serious Request

Al 14.000 euro staat op de teller van de actie Lopen voor Juul. Nadat Jolanda Verhees (45) zichzelf bij Serious Request had inschreven met haar actie voor vriendin Juliette (Juul) Vekemans (49), loopt het als een tierelier.

Knabbel en Babbel

Dat werd algauw de bijnaam van Helmondse Jolanda Verhees (45) en Boxmeerse Juliette Vekemans (49) toen ze bij het Servicebureau van Spring kinderopvang op de salarisadministratie gingen werken. Een wonderteam en in het dagelijks leven snel beste vriendinnen. Groot was de angst dat er iets goed mis was met Juliette, toen ze last kreeg van trillingen in haar arm. Op 47-jarige leeftijd kreeg ze van het UMC Utrecht de diagnose ALS te horen. De wereld stortte in. Desondanks werkte Juliette door, ook toen de vader van Jolanda in 2021 stierf aan corona. Ze ving Jolanda op, zowel privé als op het werk. Ondersteuning waarvoor Jolanda haar innig dankbaar was, vertelt ze aan Dit is Helmond. Die periode was tevens de laatste samenwerking, kort daarna ging het niet meer en moest Juliette haar werk opgeven.

Juul; Sterk maar realistisch

Juliette ging in eerste instantie heel hard achteruit, nu wat langzamer. Alle spieren zijn helaas al aangetast. Eten doet ze niet meer, ze krijgt sondevoeding. Een hard gelag, ook voor man Koen en dochters Sanne (19) en Lotte (9) en zoon Tim (12). Op dit moment is Koen volledig mantelzorger voor Juul. Ze woont nog thuis, nadat de gemeente Boxmeer meewerkte aan het verbouwen van hun huis. Juul zelf is hartstikke positief en gaat echt voor het leven, ze geniet van elke dag en dat straalt ze volledig uit. Realistisch is ze wel: “Ik ben gevangen in mijn eigen lichaam, maar ik ga door.” Doorgaan zie je haar ook op 18 december zelf, als ze bij de start een eindje meerolt en daarna richting het Glazen Huis gaat voor een interview op de radio. Daarnaast is ze druk bezig met het opnemen van spotjes voor de stichting ALS.

Jolanda; Cadeautje voor Juul

“Daar zat ik dan na het telefoontje van Juul, 2,5 jaar geleden. Ik voelde me verslagen nadat ze mij vertelde dat ze ALS heeft. Wat een verschrikkelijk nieuws voor Juul en haar gezin. Als vriendin sta je erbij en voel je je machteloos”, vertelt Jolanda aan Dit is Helmond. “Toen hoorde ik van de actie van Serious Request en wist ik dat ik daaraan deel wilde nemen. Ik wilde stilletjes, in mijn eentje, op 18 december vanuit Boxmeer naar het Glazen Huis in Nijmegen lopen. Een klein cadeautje voor Juul. Dus ging ik me voorbereiden door twee keer in de week een lange afstand te lopen. De man van een collega schreef als personal trainer voor mij een trainingsschema. De actie Lopen voor Juul was gestart.” Het liep positief uit de hand. Nadat Jolanda op Facebook de actie vermeldt, stroomt niet alleen het sponsorgeld binnen. Ook melden steeds meer familie en vrienden zich aan om mee te lopen. Een kleine 90 personen, waaronder ook collega’s en directie van Spring.

Op zoek naar sponsoren voor onderweg

De route van 26 kilometer van Boxmeer naar Nijmegen werd via Google Maps uitgestippeld. Jolanda kreeg veel hulp van collega Esther Gloudemans. De broer van Juul startte een looproute vanuit Arnhem naar Nijmegen. Twee andere acties werden geïnspireerd door deze looptocht en sloten zich aan bij de tocht. Lopen voor Lyd – Lydia Klaassen en Lopen voor Super oma – Bernadette  staan op de website van Serious Request individueel vermeld, de route lopen ze gezamenlijk. Daarmee werd het ineens een groep van bijna 150 personen. De organisatie hiervan heeft heel wat voeten in aarde en kost een hoop tijd en het nodige geld. Al het geld wat opgehaald wordt, gaat rechtstreeks via Serious Request naar de Stichting ALS. Daarom wordt voor de looptocht zelf nog naar sponsoring gezocht; voor mobiele toiletten en een kraampje voor koffie en thee op de tussenstop in Cuijk bij de AH. Jolanda en Esther kregen ondertussen hulp van drie (oud)collega’s; Ingrid, Daniëlle en Ginie.

Stichting ALS Nederland

Bij de ziekte ALS vallen je spieren één voor één uit, totdat je gevangen zit in je eigen lichaam, met de dood als gevolg. Daarom is geld voor onderzoek naar een medicijn voor ALS heel hard nodig. De tijd die iemand nog heeft met dierbaren is kostbaar. Prognoses van het verloop van ALS zijn een heikel punt. Naast dat de stichting ALS Nederland geld inzamelt voor onderzoek, wordt het geld ook gebruikt voor ondersteuning van ALS-patiënten. Zij kunnen bijvoorbeeld hulpmiddelen aanvragen zoals DUO-fietsen of een bus. Ook Juliette heeft via de stichting een speciale bus kunnen leasen. De juiste hulpmiddelen zorgen voor meer bewegingsvrijheid en kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten. Andere hulpmiddelen zoals aanpassing van de woning of een rolstoel vraag je aan bij gemeentelijke instanties.

Actie 3FM Serious Request

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. In de week voor Kerst van 17 t/m 24 december zitten dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman in het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen. Hier zetten ze zich met heel Nederland dag en nacht in om zoveel mogelijk geld in te zamelen door 24 uur per dag live radio te maken en platen te draaien in ruil voor donaties. De drie acties Lopen voor Juul, Lopen voor Lyd en Lopen voor Super oma zijn onder deze namen te vinden op de actiesite van Serious Request.

Foto’s: Jolanda Verhees en Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. M. Verhees Reply

    We zijn heel trots op onze kanjer.
    Lopen in gedachte met hun mee.
    Heel veel succes allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *