Mantelzorger Gianni: “Ik dacht dat hij dood ging”

Afgelopen week werd de Mantelzorgwaardering voor jongeren tussen de 5 en 18 jaar uitgereikt. Dit is Helmond ging in gesprek met jonge mantelzorger Gianni Bruijnseels en met Ineke Folgerts, coördinator Expertisecentrum Mantelzorg Helmond.

Bewusteloos in huis

Gianni Bruijnseels (11 jaar) vertelt over zijn broer Diego (14 jaar) die in 2021 de diagnose diabetes type 1 kreeg. “Ik was best wel geschrokken toen Diego ineens naar het ziekenhuis moest en daar ook erg lang moest blijven. Mama en papa hebben mij toen uitgelegd wat diabetes is en dat het best een erge ziekte is. Dat maakte mij in het begin een beetje bang. Ik dacht dat hij misschien wel dood zou gaan.” Diego werd in mei 2021 bewusteloos in huis gevonden door moeder Kayleigh. “We wisten helemaal niet wat er aan de hand was. Hij was wel afgevallen en had veel dorst. Maar nooit gedacht dat het diabetes zou kunnen zijn. Daar sta je bij iemand van 11 jaar niet bij stil.”

Sinds Diego uit het ziekenhuis is, staat Gianni heel vaak in de zorgmodus. “Ik probeer hem te helpen als ik merk dat hij zich heel druk maakt. Hij houdt van gamen en dan hoor ik hem vaak schreeuwen tegen zijn spelletjes. Maar ik weet dat het niet goed voor hem is als hij heel veel gaat schreeuwen. Want dan krijgt hij stress en dat is niet goed voor zijn diabetes. Dus dan zeg ik dat hij zijn suiker moet prikken. Als de suiker te laag is, ga ik eten voor hem halen. Hij luistert niet altijd naar mij, maar dan haal ik mama erbij. Het is best wel veel werk om goed voor Diego te zorgen.”

“Als we op vakantie gaan, moeten we zorgen dat we alles meenemen zoals extra naaldjes en strips en knijpfruit. De meter zit in een klein doosje met allemaal naaldjes en een soort spuitje wat geen spuitje is. De suikermeter moet tussen de 5 en 8 staan. Als hij onder de 5 heeft, dan moet hij eten. En als hij boven de 8 heeft, dan moet hij spuiten. Ik heb wel geleerd hoe dat moet, maar dat durf ik nog niet zo goed zelf te doen.” Vorig jaar nog viel Diego uit bed vanwege een hypo. Dat hoorde Gianni en hij belde daarop meteen zijn moeder.

“Diego is nu twee keer opgenomen geweest in het ziekenhuis. De eerste keer moest Gianni lange tijd logeren bij opa en oma. Dat had een grote impact op hem. Toen ik hoorde van de Mantelzorgwaardering voor jongeren heb ik hem meteen aangemeld”, zegt moeder Kayleigh vol trots. Vandaag komt Gianni bioscoopkaartjes ophalen, die heeft hij gekozen als cadeautje. De rest van het jaar krijgt hij regelmatig een uitnodiging om mee te doen aan activiteiten die de jongerenwerkers van de LEVgroep organiseren.

Net een moedertje

Diana Postulart komt ook bioscoopkaartjes ophalen voor dochter Danyana Adriaans van 11. “Zij zorgt als een moedertje voor haar broer Hans Adriaans (13 jaar). Het is net een volwassen vrouwtje. Hans heeft autisme en verder ook veel achterstand op allerlei gebied. Dus moet veel voor hem gedaan worden. Dat doet Danyana dan ook uit zichzelf. Ze maakt zijn brood klaar, pakt zijn kleren als hij gedoucht heeft en let op hem bij het buitenspelen.” Via Facebook las Diana over de Mantelzorgwaardering en meldde haar dochter aan. “Ik vind het hartstikke mooi dat het bestaat. In ons gezin neemt Hans veel tijd en aandacht in beslag. Danyana mag weten dat het niet altijd om Hans hoeft te draaien.”

Expertisecentrum Mantelzorg Helmond

De LEV-groep is onderdeel van een groot netwerk voor support op allerlei gebied. Expertisecentrum Mantelzorg Helmond is één van die onderdelen. Coördinator Ineke Folgerts is blij dat op allerlei niveaus en voor allerlei groepen wel een juiste plek is om ondersteuning te krijgen. “Belangrijk is om jezelf af te vragen wat het beste past bij jouw individuele ondersteuningsvraag. De buurtcoach en wijkteams zijn bijvoorbeeld erg laagdrempelig en makkelijk te vinden via sociale media, wijkbladen en de praktijkondersteuner. Ondersteuning is in deze tijd behoorlijk nodig. De trend in Nederland is dat eerst gekeken wordt wat je allemaal nog zelf kunt. En daarna wat de omgeving voor jou kan betekenen. Dat legt veel druk op mensen die zorg nodig hebben en degenen die de zorg verrichten. In de zoektocht naar de juiste hulp helpen wij graag.”

De volwassen mantelzorgers hebben hun waardering al ontvangen. Afgelopen week waren de jongeren aan de beurt. Jongeren die het niet gelukt is om hun waardering op te halen, ontvangen alsnog een bericht voor een nieuwe ophaaldatum. “Ben jij ook mantelzorger en herken je je in bovenstaande verhalen? Meld je bij Expertisecentrum Mantelzorg Helmond. Dat kan via deze link; Expertisecentrum Mantelzorg Helmond. Opgeven voor de Mantelzorgwaardering voor 2024 is ook al mogelijk, maar je moet nog wel een jaartje wachten op de uitreiking”, besluit Ineke.

Lees ook: Dag van de mantelzorg ook in Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *