De afgelopen week was het de Week van de Toegankelijkheid. Ook Museum Helmond wil toegankelijkheid voor iedereen. ORO, Helmond Toegankelijker en Museum Helmond hadden de handen ineengeslagen om op 5 oktober bezoekers het ‘Buitengewoon Museum Helmond programma’ te laten ervaren.

Museum Helmond voor iedereen toegankelijker

Museum Helmond heeft programma’s ontwikkeld onder de noemer Buitengewoon Museum Helmond. Er zijn programma’s voor diverse doelgroepen, zoals mensen met een fysieke, verstandelijke, visuele en/of auditieve beperking. Maar ook voor mensen met dementie, autisme, NAH, prikkelgevoeligheid en een spraakstoornis. Hiervoor heeft het museum ook fysieke aanpassingen verricht. Denk aan drempelhulpen, aangepast meubilair en (trap)liften.

De bezoekers kregen de gelegenheid om kennis te maken met alle projecten en producten die ontwikkeld zijn om de toegankelijkheid van het museum te verbeteren. Mantelzorgers, mensen die in een zorginstelling werken of werken aan toegankelijkheid en uiteraard de diverse doelgroepen waren allen welkom op deze middag.

Zo kon men deelnemen aan de mini-zintuiglijke tour voor mensen met een visuele beperking. Of zelf in een rolstoel door het museum rijden om te ervaren hoe dit werkt. Ook waren er presentaties van Museum Helmond, Bureau Sterk en Helmond Toegankelijker. Daarna kon men met deze organisaties in gesprek.

Verbinding en samenwerking

Museum Helmond wil een museum zijn middenin de maatschappij. Zij zoekt hiervoor verbinding met de stad in samenwerkingsverbanden en gaat het gesprek aan met verschillende doelgroepen. Het streven is om een plek te creëren waar mensen, in al hun diversiteit, op waardevolle manier in contact gebracht kunnen worden met kunst en cultuur, waar iedereen wordt gerespecteerd en zich gehoord en thuis voelt. Op de website van Museum Helmond worden de diverse programma’s uitgebreid toegelicht.

Ook even ‘minder toegankelijk’

Om ervoor te zorgen dat het Kasteel Helmond toegankelijk wordt voor Sinterklaas en de jeugdige bezoekers is het kasteel is tijdelijk gesloten van 20 november tot en met 6 december. Het Kasteelcafé is al iets eerder dicht (vanaf 11 november tot en met 10 december). Het kan zijn dat je wat overlast ervaart tijdens de opbouw van het Kasteel van Sinterklaas. Honderden vrijwilligers dragen er ieder jaar weer hun steentje aan bij. De Kunsthal Helmond is gewoon geopend. Daar ben je welkom om komen kijken naar de tentoonstellingen Resilient Rebels en Abstract II.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *