Kasteeltuinconcerten: de mensen die het mogelijk maken

9Het is al wijd en zijd bekend dat de Kasteeltuinconcerten in Helmond elk jaar een succes zijn. En dit is al de 20e editie en weer met topbands.

Ikzelf werk er al 17 jaar bij met als rol een van de mensen die elke week de bezoekers tellen en het bevalt mij prima. Sommigen vinden het saai en afgestompt werk, maar ik geniet er het meest van om de bezoekers te bekijken. En je ziet heel veel verschillende types. Er wordt mij ook wel eens gevraagd over de mensen achter de schermen. Die zijn er natuurlijk heel veel.

De mensen die backstage de tenten verzorgen van de artiesten en van de vrijwilligers. Die staan apart van elkaar omdat wij de artiesten die avond niet willen storen of lastig vallen. Dan is er nog het leger barpersoneel. Die zijn ook altijd laat afgewerkt want als de band is gestopt met spelen kan men nog tot 12.00 uur iets te drinken bestellen. Daarna gaat het barpersoneel beginnen met poetsen. Er loopt ook een team van de security rond. En natuurlijk de mensen van de EHBO.

De belangrijkste mensen zijn wel de diehards die elke vrijdag het kasteeltuingebied opbouwen en afbreken. Daar beginnen zij rond 13.00 uur mee. En als zij na de avond de ruimte hebben om het terrein weer af te breken zijn zij soms tot diep in de nacht bezig. Ik wilde hen een keer in een reportage voorstellen aan het publiek. Dan begrijpen de bezoekers dat het werk op zo’n kasteeltuinconcert niet altijd mee valt.

In de middag rijden er enkele heftrucks rond en is het een komen en gaan van busjes en vrachtwagens. Enkele mensen beginnen met het opzetten van de tenten en het opbouwen van het grote podium. Iets verderop zijn er enkelen bezig met het neerleggen van de kleine houten vlonders bij het podium. Dan volgen de mensen van de techniek die echt de gevaarlijkste werkjes doen zoals de lampen en geluidsboxen ophangen op soms wel 7 of 8 meter hoogte.

Maar wat denk je van de eenvoudige dingen, zoals de toiletten plaatsen. Die man heeft een volle vrachtwagen met toiletten bij zich. En terecht maar tijdens de concerten zie je ook veel mensen die het even vlug in de bosjes doen of zelfs aan de kant van de slotgracht. Dan vinden zij het te druk bij de toiletten en hebben geen zin om te wachten. Rond de klok van 17.00 uur is het concertterrein klaar op enkele kleine dingen na. En eerlijk is eerlijk, zij leveren  fantastisch werk. Want bijvoorbeeld ‘s nachts rond 02.00 uur (of iets later ) is niet te merken dat er zoveel mensen zijn geweest. Alles is letterlijk opgeruimd en schoon gemaakt. En is er weer een gezellig kasteeltuinconcert geweest.

Helaas beseffen de bezoekers niet dat er zoveel gedaan moet worden. Maar het is een feit, iedereen is blij dat die harde werkers wel elke vrijdag hun best doen om er een geweldige avond van te maken. Hulde aan de harde werkers.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.