Kasteeltuinconcerten: Het verhaal van de ‘feestbeesten’

De Kasteeltuinconcerten in Helmond zijn uitgegroeid van een kleinschalig evenement tot een jaarlijks regionaal festival van formaat. Het evenement trekt nog steeds nieuw publiek, maar er zijn ook bezoekers die inmiddels zo’n beetje tot het meubilair behoren. Zoals de vriendinnen Lianne, Bianca, Hennie, Anette, Esther, Yvonne, Niki en Liliane. Onze wijkreporter Hans Choufoer zet zich niet alleen in voor de lokale omroep, hij werkt ook regelmatig mee als vrijwilliger bij de Kasteeltuinconcerten. En natuurlijk raakte Hans al snel in gesprek met de ‘feestbeesten’.

In gesprek met…

Ik werk al achttien jaar als gastheer bij de Kasteeltuinconcerten. Mijn werkplek bevindt zich bij de Traversebrug, bij de hoofdingang van de Kasteeltuin. In de afgelopen jaren zie je steeds meer bekende gezichten van vrienden- en vriendinnengroepjes die de concerten bezoeken. Dit jaar raakte ik in gesprek met een vriendinnengroep, bestaande uit acht dames. Natuurlijk wilde ik van de hoed en de rand weten. Wat een leuk verhaal opleverde. Waarvan hier akte.

Zumba-vriendinnen

Lianne, Bianca, Hennie, Anette, Esther, Yvonne, Niki en Liliana zijn acht charmante en goedlachse dames, die vooral van het leven houden. Ze kennen elkaar al enige jaren, maar sinds twee jaar zijn ze sterker naar elkaar toe gegroeid en vormen ze een hechte vriendinnengroep. Zij ontmoetten elkaar bij de Zumbalessen in de fitnessclub aan de Rivierensingel. Daar gaan ze elke woensdagavond helemaal los. Alle dames wonen in Brouwhuis en gaan vaak met elkaar op pad om leuke dingen te beleven. Hun grootste passie is dansen, en dat verbindt hen, hoe verschillend ze ook zijn.

Lang leve de lol

Regelmatig zijn de dames op feestjes te vinden, waar de dansvloer hun favoriete plek is. De mannen gaan (bijna) nooit mee, omdat zij niet van dansen houden. “Behalve Theo”, aldus de dames. “Die gaat graag mee en is dan een beetje onze bodyguard.” Het motto van de groep is ‘lang leve de lol’. Zo zijn de vriendinnen gek op themafeestjes, spellenavondjes en de Ladies Night in de bios of met carnaval. “Wij passen zo goed bij elkaar omdat we elkaar in onze waarde laten. En we zullen elkaar altijd steunen, door dik en dun”, aldus de ‘feestbeesten’.

Dansles

Ik had met de dames afgesproken in de Kasteeltuin. Maar wat ze niet wisten is dat ik voor hen vooraf een dansles had besproken op Middeleeuwse muziek, onder begeleiding van een Kasteeldame. Uiteraard werd dat direct een vrolijke boel. Een keurig geklede Kasteelheer die poolshoogte kwam nemen was zo onder de indruk, dat hij de dames direct benoemde tot ‘de Feestbeestjes van het Kasteel van Helmond’.

‘Foute’ feestjes

Ik vroeg de dames hoe de stapavondjes er gewoonlijk uitzien. “Het begint elke vrijdag bij de Kasteeltuinconcerten. Daar staan we op de dansvloer, totdat de lampen doven. Zodat we er na het concert door de organisatie vanaf worden geveegd. Vervolgens gaan we als afsluiting van de avond nog even naar de Havenweg of Steenweg.”

Waar ze ook erg van houden: 80’s en 90’s party’s, en dan met name de ‘foute’ feestjes, waarbij je je lekker kunt verkleden. Dan gaan ze echt helemáál uit hun dak. Bij de laatste Ladies Night van Pathé gingen ze allen verkleed als Barbie en tijdens Koningsnacht kleedden ze zich van top tot teen in het oranje. Binnenkort is er weer een fout feestje van Qmusic: “Dan willen we als Arabische danseressen verkleed gaan, succes verzekerd!”

Compilaties

Bianca is meestal degene die komt aandragen met een feestvoorstel. “Dan begint ook al de pret. Wat trekken we aan? Gaan we wel verkleed? Wat gaan we bestellen?” Niki zorgt gewoonlijk met haar telefoon en selfiestick voor de foto’s. Die worden zorgvuldig bewaard en bewaakt. Veel alcohol drinken op zo’n avond doen de vriendinnen niet. Behalve de twee ‘bier-buddies’ Yvonne en Esther, die lopen regelmatig richting de bar. Op de ‘day after’ maakt Niki de film- en fotocompilaties van de vorige avond. En is het materiaal goed, dan delen ze wel eens wat op de social media. Dat levert vaak veel leuke reacties op.

Vriendinnen voor het leven

Toen de vriendinnen een weekendje Center Parcs deden, bleven de mannen thuis. Voor volgend jaar staat er een midweek Ibiza gepland. Of de mannen dan wel meegaan? “Ik denk het niet”, aldus een van de dames. “Maar één ding weten we zeker: wij willen zolang mogelijk vriendinnen blijven. Om samen zoveel mogelijke leuke dingen te beleven.”

De eer hoog houden

We besloten de avond met een drankje op het Kasteelterras. Daarna gingen de dames richting Havenplein. Want hé, als feestbeesten hebben ze natuurlijk wel een eer hoog te houden!

Verslag: Hans Choufoer
Foto’s: Hans Choufoer en de Feestbeestjes

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *