‘Mensen zijn al 4 jaar niet bij de tandarts geweest’

Bij de bijeenkomst Meet, Weet en Beweeg op zaterdag 25 november ging Dit is Helmond in gesprek met tandarts-geriatrie Peter De Goede. Waarbij hij uiteraard geen blad voor de mond nam.

Tandheelkunde voor ouderen

Peter De Goede is dus tandarts-geriatrie, gespecialiseerd in tandheelkunde voor ouderen. Daarbij hoort niet alleen aandacht voor het eigen gebit, maar ook voor de tandprothesen bij ouderen. Als ambassadeur van de stichting ‘De mond niet vergeten’  houdt hij zich bezig met het tijdig signaleren van problemen bij mondhygiëne. Hij werkt al 40 jaar in verpleeghuizen en ziet daar de meest schrijnende gevallen. Mensen die door omstandigheden al vier jaar niet naar de tandarts zijn geweest en waarbij soms alle hulp te laat is. Tijdens de Meet, Weet en Beweeg bijeenkomst bespreekt hij met groepjes deelnemers de huidige toestand van hun gebit en geeft adviezen.

Doe het nu!

“Soms moet je beslissen dat je iets aan je gebit moet doen. Als je weet dat er iets is wat moet gebeuren, laat dat dan ook nu doen. Stel het niet uit tot een later tijdstip. Want op dat later tijdstip zou het weleens kunnen zijn dat je niet meer mobiel genoeg bent om naar de tandarts te gaan.” Dit adviseert Peter de Goede elke groep. “Vraag je tandarts naar prognoses over je eigen gebit of over je gebitsprothese en bruggen en kronen. Hoe lang gaat de prothese nog mee. Is het verstandig om het nu toch al te vervangen in plaats van over twee jaar. Hoe is de gezondheid van je tandvlees en de staat van je eigen gebit. Oftewel, maak samen met je tandarts een plan voor de toekomst.”

Mondhygiëne en longontsteking

Veel ouderen gebruiken maagbeschermers. Daarvan krijgt men vaak een droge mond. Speeksel is een natuurlijke beschermer tegen bacteriën. Zonder speeksel dus minder bescherming en sneller gaatjes. Een middel innemen wat speekselvorming bevordert, kan daartegen helpen.” Het inhouden van de gebitsprothese is ook niet aan te raden. Peter adviseert om het gebit ‘s nachts uit te laten en schoon en droog te bewaren in een schoon bakje (zonder water!): “Slaap je met je gebit in of heb je vaak een droge mond kan dit vooral bij ouderen een oorzaak zijn voor een longontsteking. Je ademt namelijk alle bacteriën in die zich in je mond bevinden, ook bacteriën die in of onder je gebit zitten. En longontsteking is in Nederland doodsoorzaak nummer 1.”

Mondhygiëne en dementie

De helft van de Nederlandse ouderen gaat niet (meer) naar de tandarts. Onder andere door fysieke beperkingen. Bij mensen die aan dementie lijden, spelen daarnaast nog extra problemen. “De mondhygiëne neemt af. Poetsen wordt vergeten of gebeurt minder goed. En dat vergt een andere aanpak bij het helpen met poetsen of het onderhoud van de gebitsprothese”, aldus Peter. Daarom gaat hij ook als tandarts-geriatrie op huisbezoek bij ouderen die extra hulp nodig hebben, vaak op verzoek van de huisarts. Voor verpleeghuizen is er het Doorleefplan Dementie en de Richtlijn Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen.

Telefonisch spreekuur

Vanwege de tijd krijg je bij Meet, Weet en Beweeg uiteraard geen uitgebreid advies. Daarvoor kan men Peter De Goede altijd bellen via het speciale, rechtstreekse telefoonnummer 073 3036444. Dit nummer is voor iedereen, in heel Nederland. Hij is elke woensdagmiddag bereikbaar tussen 13.30 en 14.30 uur. Bij dit telefonisch spreekuur richt hij zich vooral op de ouderen. Niet alleen de oudere zelf kan bellen. Ook organisaties, kinderen of naasten kunnen advies inwinnen voor cliënten, ouders, vrienden en buren. Daarbij geeft hij vaak beslisondersteuning; wat te doen inzake de mond van de betreffende oudere. Mailen kan ook naar info@kbo-brabant.nl.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *