Kennedymars Someren 2023 komt eraan!

Zaterdag 1 juli start alweer de 59e Kennedymars Someren. Een groots wandelevenement van 80 kilometer waaraan duizenden wandelaars deelnemen. Ook dit jaar weer met een boel kilometers te lopen door Helmond.

De start op 1 juli is weliswaar in Someren, maar de route loopt al enige jaren van Someren, door Ommel en Deurne, met daarna een flink aantal kilometers door Helmond. Dit deel van de tocht vindt ‘s nachts plaats, van ongeveer 23.00 uur tot en met 6.00 uur. Van de Rijpelberg door het centrum van Helmond naar Brandevoort. Vandaaruit via Mierlo en Lierop terug naar het centrum van Someren om daar op 2 juli te finishen. De route van deze Kennedymars Someren 2023 vind je hier.

De start

In 1963 las de Amerikaanse president John F. Kennedy een presidentieel bevel uit 1908 van weer een andere Amerikaanse president, Theodore Roosevelt. In de tijd van Roosevelt was de conditie van veel officieren bar slecht. Dus verordende Roosevelt dat ze eens per twee jaar 50 mijl moesten gaan lopen in 20 uur. Daarop vroeg Kennedy zich af of de officieren van het US Marine Corps in 1963 ook voldoende uithoudingsvermogen hadden om binnen 20 uur 50 mijl (80,467 km) te lopen. En hoe leden van zijn staf het er vanaf zouden brengen. De broer van John, Robert F. Kennedy, toentertijd minister van justitie, liep om het goede voorbeeld te geven op 37-jarige leeftijd ongetraind deze afstand. Op 9 februari 1963 vertrok hij om vijf uur ‘s nachts met vier anderen. Eén voor één haakten de anderen af. Robert volhardde en voltooide de 50 mijl in 17 uur en 50 minuten.

Hek van de dam

Daarop startte een groep van 34 officieren op 12 februari met helmen op en volledige bepakking deze ’50-mile hike’. De snelste officier liep de afstand in 11 uur 45 minuten. Veel gewone Amerikanen, van heel jong tot heel oud, voelden zich persoonlijk door de president uitgedaagd en gingen ook deze uitdaging aan. Dus liepen op 17 februari 1963 minstens 5000 personen een afstand van 28 mijl van Pittsburgh naar Washington. Daarop was het hek van de dam en werden in de hele VS lange marsen georganiseerd. Deze kortstondige rage sloeg via Engeland over naar Nederland. Ondertussen worden er in Nederland dit jaar ruim 20 Kennedymarsen gehouden. Daarvan is die van Someren een van de oudste (gestart in 1963) en ook de route met de meeste edities (59 and still counting!).

Virtuele Kennedymarsen Je Grenzen Verleggen

Sinds voorjaar 2020 zijn ‘virtuele wandeltochten’ een nieuw fenomeen. Het KWBN faciliteert de organisatie van virtuele Kennedymarsen. Bij zo’n virtuele wandeltocht doen wandelaars in hun eigen omgeving mee. In augustus vindt intussen de alweer elfde virtuele Kennedymars plaats. Met behulp van een speciale app kun je je eigen route uitstippelen. Je moet de 80 km binnen 20 uur (inclusief rustpauzes) hebben volbracht. Na afloop ontvang je per e-mail een diploma, stempel voor de Kennedywalker-stempelkaart en het plaatje voor in het bijbehorende wandelkilometerboekje. Wél dien je je van tevoren online in te schrijven om deel te kunnen nemen aan dit digitale wandelevenement.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *