Expositie over Poolse migranten in bibliotheek

Op dit moment is in de bibliotheek in Helmond de fototentoonstelling ‘Kennen we Elkaar? | Czy my się znamy?’ te zien. In deze expositie maak je door middel van foto’s en tekst kennis met 9 Poolse ‘buren’. ‘Kennen we elkaar?’ Dat zeg je tegen iemand die je denkt te kennen, maar waarvan je het niet zeker weet.

Er wonen circa 250.000 Polen in Nederland, waarvan ongeveer 4.000 in de regio Helmond-Peel. Deze mensen wonen in dezelfde buurten als jij en ik en brengen hun kinderen naar school in dezelfde wijk. Zij wonen en werken in dezelfde omgeving als jij. Heel dichtbij, maar hoe goed kennen we ze eigenlijk? Wat zijn hun dromen en hoe zijn ze hier gekomen?

Zij hebben hun leven opgebouwd in Nederland en de fotograaf vertelt hun verhaal in woord en beeld. Fotograaf Tahné Kleijn bezocht ze op hun werkplek en thuis. Dit leverde een boeiende reeks foto’s op, die laten zien hoe ‘gewoon’ deze buren zijn. Toch hebben zij elk een bijzonder verhaal!

In deze expositie zie je het dagelijks leven van Kasia, Magda, Staszek, Wojtek, Magda, Sławek, Kinga, Olga en Adam. Inwoners uit Helmond en dorpen zoals Someren maar ook Sint Anthonis. De foto’s tonen de Poolse inwoners in hun werksituatie en ook in hun vrijetijd.

De foto’s zijn te vinden op de begane grond en op de eerste verdieping van de Helmondse bibliotheek. De expositie is gratis te bezoeken.

De verhalen zijn ook online te lezen: https://www.levgroep.nl/kennenweelkaar

Deze expositie is tot stand gekomen in samenwerking met fotograaf Tahné Kleijn, Bibliotheek Helmond-Peel en LEVgroep. De foto’s zijn tot en met 9 januari te zien in de Bibliotheek Helmond tijdens de openingsuren: maandag t/m zaterdag van 10:00-17:00 uur; dinsdagavond en donderdagavond tot 19:00 uur. Daarna gaan de foto’s verder op reis in de regio, o.a. naar Veghel en Lieshout.

fotograaf Tahné Kleijn

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Bibliotheek Helmond-Peel

Bibliotheek Helmond-Peel draagt bij aan de individuele ontwikkeling van mensen en ondersteunt hun deelname aan de samenleving; zij brengt mensen, bronnen en organisaties samen en levert een belangrijke bijdrage aan het versterken van vaardigheden als lezen, mediawijsheid en kennisverwerving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *