“Helmond doet het landelijk heel goed”
Helmond doet het landelijk gezien goed in het bereiken van ouderen als het gaat om de Ketenaanpak Valpreventie. Dat blijkt uit de cijfers die Jibb+ in de Week van de Valpreventie bekend maakte. Voorafgaand aan de drukbezochte informatiebijeenkomst in wijkcentrum Parkzicht in Dierdonk bedankte wethouder Marita van Lierop Jibb+ en alle meewerkende organisaties.
In oktober 2023 startte de gemeente Helmond, in samenwerking met Jibb+, de Ketenaanpak Valpreventie. Doel is om de zelfstandige wonende 65-plusser de juiste hulp te geven bij het verkleinen van de kans op een valpartij in en om huis. “Landelijk gezien loopt de opstart van deze Ketenaanpak erg moeizaam”, vertelt wethouder Van Lierop. “In Helmond verloopt de samenwerking en het bereiken van de ouderen heel erg goed.”
Mentale resultaten
Coördinatoren Flo van de Waterlaat-De Haas en Kristian van den Nouwlant van Jibb+ zijn tevreden over afgelopen jaar. “Er waren in zes wijken informatiebijeenkomsten. Daaraan deden 377 deelnemers mee. Er zijn 110 deelnemers verwezen naar één van de drie interventies/ trainingen. Bij de monitoring bleek ook dat 55% zich hierna zekerder voelde met bewegen, 83% weet waarop men moet letten om een val te voorkomen, 66% had minder angst om te vallen en 77% weet hoe men na een val weer veilig opstaat.”
Veelbelovend
Mooie resultaten, maar veelbelovend zijn ook de cijfers op fysiek vlak en tevredenheid; 20% ervaart vooruitgang in uithoudingsvermogen en 21 % in balans. Deelnemers geven de cursussen een 8,4. Men vindt de trainingen 100% duidelijk, 96% is volledig tevreden en 93% raadt de cursussen aan! Meedoen aan de trainingen Vallen Verleden Tijd of In Balans of Otago zorgt voor verbetering in balans en spierkracht, minder afhankelijkheid van mantelzorg en thuiszorg én minder ziekenhuisopnames.
Lees ook: Valpreventie voor 65-plussers echt noodzakelijk
17.000 thuiswonende 65-plussers
“We hebben 17.000 thuiswonende 65-plussers in Helmond. Elk kwartaal stuurt de gemeente naar specifieke postcodegebieden een brief aan alle 70+ inwoners. Daarin staat wanneer en waar de bijeenkomsten zijn. In iedere wijk zijn per jaar twee bijeenkomsten. Per bijeenkomst is plaats voor 50 deelnemers, per wijk kunnen zich dus 100 personen aanmelden”, vertelt Kristian. “Na de informatie en de screening kan de deelnemer zich ook meteen inschrijven voor één van de trainingen. Zo wordt hulp vervolgens snel opgestart.”
Wachtlijst
Dat Helmond het goed doet, blijkt niet alleen uit bovenstaande cijfers. Nog veel meer Helmondse ouderen willen deelnemen aan de valpreventie. In de wijk Mierlo-Hout staan op dit moment 90 personen op de wachtlijst. Veel komende bijeenkomsten zitten reeds vol. Aanmelden kan alleen nog voor 10 oktober 2024 van 15:30 tot 17:30 uur én 15 oktober van 15.30 tot 17.30 uur in Wijkhuis de Brem, Rijpelplein 1 via deze link; Valpreventie aanmelden.
Succesvol
“Jibb is al jaren bezig met informeren en communicatie met ouderen. Zoals met onze Meet, Weet en Beweeg bijeenkomsten, de gezondheidscheck voor volwassenen”, verklaren Kristian en Flo het succes in Helmond. “We hadden daardoor voor de start al veel contact met professionals. Vanaf het begin hebben we dus deze professionals betrokken bij de organisatie.”
Landelijke aanpak
De gemeenten hebben de taak gekregen om de Ketenaanpak Valpreventie in te richten voor haar inwoners van 65 jaar en ouder met een valrisico. Dat is zeker nodig, blijkt onder andere uit een onderzoek op basis van data van het CBS en Veiligheid.nl. Helmond is in Brabant koploper in valpartijen in sanitaire ruimtes.
Lees ook: Helmond telt de meeste badkamerongevallen
Foto’s: Hélène Ermens
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00