Kinderen op school ‘aan de slag met armoede’

Op zondag 17 oktober is het Wereld Armoede Dag en in het kader hiervan werd vanochtend (vrijdag 15 oktober) de aftrap gedaan op de basisschool Silvester Bernadette in Helmond met het uitreiken van het boekje ‘Aan de slag met armoede’. Dit boekje kan in de les gebruikt worden als handvat om over armoede en omgaan met geld te praten samen met de leerlingen. 

Ridder Rutger kwam samen met de wethouders Erik de Vries en Cathalijne Dortmans binnen en de kinderen kwamen daar snel achteraan, joelend en boks gevend aan ridder Rutger. De wethouders hadden de eer om aan de kinderen van groep 8 de eerste exemplaren van het boekje ‘Aan de slag met armoede’ uit te delen.

Concentratie

Tijdens gesprekken tussen de wethouders en de kinderen werd duidelijk dat de kinderen vooral veel vragen over armoede hadden. Directeur Monique van Ekert weet uit ervaring dat een kind dat in armoede opgroeit, vaak moeite heeft om zich te concentreren in de klas. Soms heeft dat te maken met het feit dat er thuis bijvoorbeeld geen ontbijt gegeten wordt.
Aan de hand van de vraag ‘wat betekent armoede voor jou’, kwam een levendig gesprek op gang tussen de kinderen en wethouders. Over de eigen situatie praten, blijkt lastig voor de kinderen. Volgens een van hen is gebruikte kleding kopen heel slim. “Die kosten namelijk niet zo veel en dan hoeft het niet te worden weggegooid. Want dat is niet goed voor de natuur.” De kinderen hadden het voornamelijk over hoe moeilijk het zou zijn als je geen geld hebt om kleren en spulletjes te kopen.

Memphis Depay

Met het lespakket gaan de leerkrachten klassikaal in gesprek met de kinderen. De hoop is dat het stigma op armoede op deze manier minder wordt en dat kinderen leren dat iedereen er toe doet, ook als je niet die mooie jeans kan kopen.
Toen de naam Memphis Depay genoemd werd als een van de mensen die meegewerkt heeft aan dit lespakket, werd het nog leuker voor de kinderen. Want dat is toch wel stoer.

Tekst en foto’s: Maartje Rubenkamp

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *