Kom in actie tegen laaggeletterdheid

8 t/m 14 september Week van Lezen en Schrijven. Kom in actie tegen laaggeletterdheid

Meepraten over taal en versieren/knutselen in de Bibliotheek

De Nederlandse taal is voor veel mensen best ingewikkeld. Niet alleen voor anderstaligen, maar ook voor veel mensen die geboren zijn in Nederland, gewoon een Jos, Hans of Jeffrey, een Astrid, Shirley, Hassana of Marion. In Helmond geldt dat zelfs voor 1 op de 6 inwoners. Zij hebben moeite met lezen en schrijven en dat betekent voor hen dat zij een brief lezen lastig vinden, maar ook ondertiteling op tv. Vaak vinden zij het ook lastig om om te gaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Dat niet alleen, 1 op de 4 jongeren van 15 jaar heeft al een taalachterstand.

Van 8 t/m 14 september is het in heel Nederland de Week van Lezen en Schrijven. Dan maken honderden organisaties duidelijk dat het niet vreemd is moeite te hebben met lezen, schrijven of rekenen. Het gaat hierbij om maar liefst 2,5 miljoen volwassenen in Nederland. In Helmond helpt het Taalhuis hen gratis. Het Taalhuis bestaat uit de LEV Groep, het ROC Ter AA, de gemeente en de Bibliotheek Helmond-Peel. In de bibliotheek zijn er tijdens de Week van Lezen en Schrijven twee activiteiten waarbij het gaat over taal.

Praat jij mee?

Bij de Ervaringstafel op vrijdag 9 september in de Helmondse bibliotheek mag iedereen aansluiten. Dus mensen die de taal wel goed beheersen, maar óók de mensen die er ervaring mee hebben het moeilijk te vinden. Tussen 14.00 en 16.00 uur kan iedereen aanschuiven. De koffie en thee staat klaar. We luisteren naar elkaars ervaringen. Ook Dirk van Dam is aanwezig. Hij had jarenlang moeite met lezen en vertelt daarover. Nu is hij leerambassadeur bij Senzer. Hij kan handige tips geven. Ingrid Bakker van Helmond Toegankelijker is de gastvrouw en heet je welkom en hoort graag jouw ervaringen. Praat jij mee? Gewoon luisteren mag ook. Je kent vast iemand die moeite heeft met lezen. Kom dan gerust samen met die persoon.

Knutsel jij mee?

Op zaterdag 10 september van 11.00 tot 12.00 uur is er in Bibliotheek Helmond een creatieve letter workshop: Versier je eigen tekst op hout of kaart. Bij deze workshop versier je met acrylverf of speciale viltstiften een mooie, korte tekst op een stuk hout of kaart met standaard. Je mag zelf bedenken wat je er op zet of je krijgt hier hulp bij. Na afloop mag je meenemen wat je gemaakt hebt.
Leuk voor jong (vanaf 9 jaar) én oud! Bijvoorbeeld voor een kleinkind samen met opa of oma. Deze workshop wordt begeleid door Annick Ypma. Meedoen kost 2,50 euro per persoon. De bibliotheek vindt het fijn als mensen zich aanmelden, dan weten zij op hoeveel mensen zij kunnen rekenen. Aanmelden kan via de website, maar ook telefonisch via 0492 522 220 of in de bibliotheek.

Meer informatie: https://www.bibliotheekhelmondpeel.nl/weekvanlezenenschrijven

Moeite hebben met basisvaardigheden zoals lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben. Op 8 september is het wereldalfabetiseringsdag. Vandaar dat dan de Week van Lezen en Schrijven start.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Bibliotheek Helmond-Peel

Bibliotheek Helmond-Peel draagt bij aan de individuele ontwikkeling van mensen en ondersteunt hun deelname aan de samenleving; zij brengt mensen, bronnen en organisaties samen en levert een belangrijke bijdrage aan het versterken van vaardigheden als lezen, mediawijsheid en kennisverwerving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.