Koningsdag in Helmond, de stad kleurt oranje

Het is weer Koningsdag in Nederland. Willem-Alexander viert zijn verjaardag in Eindhoven samen met zijn gezin. In Helmond worden er huizen versierd en zo kleurt de stad rood-wit-blauw en oranje. Vandaag, de 27e April was de rustigste Koningsdag ooit. Sommigen vonden het een saaie dag want met deze crisis was er weinig te doen. Gewoon omdat het niet is toegestaan. Toch wilde ik als wijkreporter eens kijken hoe de inwoners zich vermaakten dus stapte ik op mijn stalen ros en reed door Helmond heen.

Het viel achteraf toch niet tegen, integendeel. Het was gezellig en de mensen waar ik op bezoek kwam waren uiterst vriendelijk. Ik begon al vroeg bij speeltuin de Rijpelroets waar de poort leuk was versierd. Het was er al aardig druk en dat kwam natuurlijk grotendeels door het mooie weer. Achter de speeltuin werd er in een straat gezellig gespeeld door de kinderen onder toezicht van de ouders.

Ik besloot iets verder te fietsen en belandde in de buurt van het ziekenhuis. Daar zag ik al een vrolijk tafereel. Enkele kraampjes voor de deur en achter een ervan stonden twee kinderen voorbijgangers te verleiden door verse wafels en ranja te verkopen. Ze hadden het wel naar de zin vertelden zij. Ik werd getipt om even verderop de straat in te rijden want daar was het ook echt Koningsdag. En ja hoor, van verre hoorde ik al kinderen lachen en zingen en er stond een gigantisch luchtkussen voor de deur waar de kinderen uit de straat naar hartenlust konden springen.

Een straat verderop werd ik naar een huis gewezen waar er ook gespeeld werd door de kinderen. En ja, daar stonden enkele kinderen hun best te doen met het koekhappen, blikgooien en een spel waar je met een bal naar een klittenband kussen moest gooien om zoveel mogelijk punten te halen.

Warande

Na een klein gesprek met de ouders besloot ik eens een kijkje te gaan nemen in het warandepark. Ook daar was het gezellig druk. Vooral de jeugd bij de skate/stepbaan hadden het er naar de zin terwijl de ouders lekker op het gras op een uitgespreide deken zaten te keuvelen onder het genot van een kop koffie of frisdrank. En bij de opgeknapte volières waar nieuwe eenden, duiven, parkieten en cavia’s hun intrek hebben genomen, liepen de kinderen opgewonden heen en weer. In het warandebos was het wel opmerkelijk rustig. Zodat je daar kon genieten van de rust en het zonnetje.

Op de terugweg fietste ik even naar speeltuin Leonardus maar daar was het altijd erg druk en gezellig. En na een kwartiertje reed ik terug naar huis en ging moe maar voldaan even op mijn terras zitten om zelf even te genieten van de zon en een sigaartje. Het was een drukke maar o zo gezellige fietstocht geweest. Koningsdag werd gevierd, alleen wel op een hele vreemde en rustige manier….

Verslag: Fotografie: Hans Choufoer
Fotografie: Hans Choufoer en Erwin Peek

 

Brandevoort-Rijpelberg-Oranjebuurt-Warande-Binnenstad

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *