Laaggeletterdheid in Helmond

Kom in actie tegen laaggeletterdheid in Helmond!

Donderdag 8 t/m woensdag 14 september 2022: Week van Lezen en Schrijven. 

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Helmond is ongeveer 17% van de volwassenen laaggeletterd. Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben. Op 8 september is het wereldalfabetiseringsdag. Van donderdag 8 tot en met woensdag 14 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom samen met gemeenten en organisaties door heel het land de Week van lezen en schrijven.

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen wij, LEVgroep, i.s.m. gemeente Helmond, Bibliotheek Helmond-Peel, ROC Ter AA, Senzer en onze vrijwilligers extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Helmond o.a. door onderstaande activiteiten bij het programma.

PROGRAMMA WEEK VAN LEZEN EN SCHRIJVEN IN HELMOND

Donderdag 8 september 2022
Aftrap Week van Lezen en Schrijven bij LEVgroep

Tijdens deze aftrap vertelt de ervaringsdeskundige laaggeletterdheid, Dirk van Dam, zijn inspirerend verhaal hoe hij is omgegaan met laaggeletterd zijn. Daarnaast wordt de Escapekoffer geïntroduceerd. Een spelkoffer, waarin wordt ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Spelers lopen vast in taal en merken hoe frustrerend dit kan zijn. Binnenkort zal deze Escapekoffer voor geïnteresseerden aangeboden worden.

Donderdag 8 t/m woensdag 14 september 2022
Gratis proeflessen bij ROC ter AA voor de cursus Lezen & Schrijven

Bij het ROC ter AA op de Keizerin Marialaan 1 te Helmond worden er gratis proeflessen bij Volwasseneducatie voor de cursus Lezen & Schrijven aangeboden.
Aanmelden kan bij Rudolf Staal telefonisch via 06 – 44 22 57 01 of per mail via r.staal@roc-teraa.nl
Klik hier voor meer informatie

Vrijdag 9 september 2022 om 14.00u
Ervaringstafel: Hoe zorgen we dat informatie te begrijpen is voor iedereen?

Bij de ervaringstafel willen we graag met jou in gesprek gaan over taal bij de bibliotheek Helmond-Peel. We luisteren naar elkaars ervaringen. Ook kunnen we elkaar handige tips geven.
Ingrid Bakker van Helmond Toegankelijker is de gastvrouw.
Voor meer activiteiten bij de Bibliotheek Helmond-Peel in de week van Lezen en Schrijven van donderdag 8 september t/m woensdag 14 september klik hier.  

Woensdag 14 september 2022 om 14.00u
Taalcafé en gedichtenroute – Bibliotheek Helmond-Peel

Het Taalcafé is een plek waar je als inwoner van Helmond kosteloos geholpen wordt als je beter Nederlands wilt leren. Tijdens het Taalcafé in de bibliotheek Helmond-Peel aan de Watermolenwal 11 gaan deelnemers samen met vrijwilligers ook een gedichtenroute lopen. Op deze woensdagmiddagen is er de mogelijkheid om allerlei taalvragen te stellen. Jacqueline Kuijpers van het ROC Ter AA kan u hierover informeren. In Helmond zijn er 4 taalcafés op 4 verschillende locaties.  Klik hier voor meer informatie.

KIJKTIP

Bekijk de Kassa-uitzending over de problemen wegens laaggeletterdheid: “Verdwaald in het zorgsysteem”

Kom in actie tegen laaggeletterdheid

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door LEVgroep Helmond

Leven en samenleving veranderen voortdurend. Het is belangrijk dat ieder mens individueel tot zijn recht kan komen. Dat kan alleen in relatie tot anderen: thuis... Meer weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *